Wanneer starten met Bavencio (avelumab) als SD al op 16092021 een feit was?

11 berichten aan het bekijken - 1 tot 11 (van in totaal 11)
 • Auteur
  Berichten
 • #13415 Reageer

  C.M.J. Laseur
  Gast

  Ben een bijna 74-jarige (augustus 2022) man met uitgezaaide blaaskanker (pT4N2M1 hooggradig blaascarcinoom (PDL1 CPS <10) met PA bewezen metastase in acetabulum).
  CT scan d.d. 20 juni 2022 laat stabiele ziekte zien, nadat daaraan voorafgaand 6 cycli chemotherapie (6 x carboplatin en gemcitabine en 6 x gemcitabine) zijn geweest.
  Feitelijk is het zo, dat de CT scans d.d. 16 september 2021 tot en met die van 20 juni 2022 stabiele ziekte laten zien.
  Nu heb ik als bijna 74-jarige altijd geleerd, dat niet alleen regeren, maar ook het leven in zijn algemeenheid deels uit vooruitzien bestaat.
  In dat kader heb ik de volgende vraag.
  Is het de juiste therapie wanneer ik, als de volgende CT scan ziekteprogressie laat zien, deze dan te laten volgen door cycli chemo, en als na die cycli stabiele ziekte, partiële respons/remissie en of complete respons/remissie daarvan het resultaat is, dit te laten volgen door Bavencio (avelumab), eventueel AVE SHORT, als tweedelijnsonderhoudsbehandeling?
  Bavencio (avelumab) werd op 16 september 2021 nog niet, en feitelijk ook maar heel recent pas gebruikt in het ziekenhuis, waar ik onder behandeling ben.
  Ik ben ervan op de hoogte, dat EAU, ESMO en ASCO de behandeling met Bavencio (avelumab) in mijn geval direct na stabiele ziekte en of binnen 4 tot 10 weken na stabiele ziekte als eerstelijnsonderhoudsbehandeling sterk aanbevelen.
  Omdat er op 20 juni 2022 reeds lange tijd verstreken was na de laatste chemobehandeling op 9 september 2021, stelt mijn behandelend arts de therapie voor, waarover ik nu dus een vraag heb.
  Ik hecht zéér veel waarde aan uw professionele kennis, waardoor ik uitzie naar en vertrouw op uw (re)actie, waarvoor ik u bij voorbaat dank.
  Hoogachtend.
  C.M.J. Laseur.

  #13419 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste meneer Laseur,

  Ik begrijp uw vraag heel goed en de vraag is in de context van de recente ontwikkelingen ook heel invoelbaar. De enige juiste manier om in uw geval een advies te geven is de vraag in tweeën te knippen

  1 er zijn aanwijzingen dat het voortzetten met avelumab na een respons, of SD, op chemo overlevingswinst geeft, maar dat is aansluitend aan de 1e chemo en niet aangetoond na een 2e serie chemo

  2 wat is voor u de winst van een nieuwe serie chemo als in de 1e ronde al niet meer dan SD werd bereikt?

  Antwoord op 2 is eigenlijk; ik het niet zou steunen; we weten dat een herbehandeling in best scenario 30% kans geeft op herhaling van de respons , maar een SD is eigenlijk niet echt veel respons. .Gezien de duur van het ontbreken van ziektetoename zeker ook niet weg te poetsen, maar ik zou er niet opnieuw mee beginnen.

  Dan zou mijn insteek zijn te wachten en op het moment dat er daadwerkelijk ziektetoename blijkt op CT scans te starten met pembrolizumab, de voor de 2e lijn beschikbare immunotherapie met aangetoonde overlevingswinst

  Met vriendelijke groet
  DUOS Forum moderator Ilja
  namens prof. dr. Ronald de Wit, ErasmusMC

  #13420 Reageer

  C.M.J. Laseur
  Gast

  Allereerst dank ik DUOS Forum moderator Ilja en professor dr. Ronald de Wit voor hun reactie.
  De EMA en BOM hechten respectievelijk op 21 januari 2021 en april 2021 hun goedkeuring aan het gebruik van Bavencio (avelumab) voor de eerder door mij beschreven indicatie.
  In het ziekenhuis waar ik behandeld wordt, ben ik daarop nooit gewezen en dus heb ik nooit kunnen kiezen voor de behandeling met Bavencio (avelumab).
  Ik beoordeel dat als een omissie van het ziekenhuis/de desbetreffende medisch specialist, maar wat erger is, het is voor mij een gemiste kans op een betere, zo niet de beste behandeling, die er op dat moment voorhanden was.
  Bent u dat met mij eens?
  Ik zie uit naar uw (re)actie, waarvoor ik u bij voorbaat dank.
  Hoogachtend.
  C.M.J. Laseur.

  #13421 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste heer Laseur, avelumab is in januari 2022 op de markt toegelaten en daarmee uit de ‘Sluis’ gekomen, in 2021 bevond dit geneesmiddel zich dus nog in de ‘Sluis’.

  Hopende u hierbij afdoende te hebben geinformeerd.

  Met vriendelijke groet
  DUOS Forum Moderator Ilja

  #13425 Reageer

  C.M.J. Laseur
  Gast

  Aan DUOS Forum Moderator Ilja.
  Ik dank u allereerst weer voor uw (re)actie.
  Geneesmiddelen, die zich in de “Sluis” bevinden, zijn evengoed beschikbaar voor de patiënt, hetgeen duidelijk in onderstaand artikel wordt uiteengezet.
  Ik zie uit naar uw (re)actie, waarvoor ik u bij voorbaat dank.
  Hoogachtend.
  C.M.J. Laseur.

  https://medischeoncologie.nl/artikelen/2021/oktober/editie-8/medicijnen-goed-beschikbaar-tijdens-sluisprocedure

  #13426 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste heer Laseur, uw behandelend arts kan uw vragen beantwoorden. Wij (DUOS bestuursleden en de moderator) behandelen op dit Forum zo veel mogelijk algemene vragen waar iedereen iets aan heeft (cq kan hebben, zie ook de Forumregels). Deze vragen worden in in 1 of 2 reacties beantwoord, zijn er dan alsnog vragen dan is het tijd een gesprek met uw behandelend arts aan te gaan cq een formele second opinion aan te vragen. We raden u aan deze weg verder te bewandelen om het antwoord te krijgen op uw vraag waarom u toentertijd een bepaald, zich in de Sluis bevindend geneesmiddel niet voorgeschreven heeft gekregen.

  Met vriendelijke groet
  DUOS Forum Moderator Ilja

  #13464 Reageer

  C.M.J. Laseur
  Gast

  L.s.,
  Kan ik in mijn geval, voordat er begonnen wordt met immuuntherapie, gebruikmaken van de bloedtest, zoals omschreven in: https://stichtingduos.nl/bloedtest-moet-voorspellen-of-immuuntherapie-werkt-bij-blaaskanker/ ?
  Ik dank u bij voorbaat voor uw (re)actie.
  Hoogachtend.
  C.M.J. Laseur.

  #13467 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste heer Laseur, dit item is al aan de orde geweest op dit Forum https://forum.stichtingduos.nl/forums-prostaatkanker-blaaskanker-zaadbalkanker-stichting-duos/topic/is-de-bloedtest-mbt-immuuntherapie-al-in-gebruik/

  Met vriendelijke groet
  DUOS Forum Moderator Ilja

  #13468 Reageer

  C.M.J. Laseur
  Gast

  Het antwoord op mijn vraag is dus bevestigend.
  Begrijp ik dat goed?

  #13543 Reageer

  C.M.J. Laseur
  Gast

  Op 8 juli 2022 heb ik mijn situatie hier uiteengezet.
  Die situatie is in zoverre anders dan dat ik toen schetste, dat er geen sprake was van een stabiele ziekte, maar uit nader overleg daarover met mijn behandelend oncoloog is mij gebleken, dat er sprake was/is van partiële respons.
  Op 28 december 2022 krijg ik de volgende PET/CT scan en dan zal blijken hoe de situatie dan is.
  Kom ik in aanmerking voor deelname aan de Chasit-studie?
  P.s.
  Ik heb met veel belangstelling naar de podcast met presentator Koos van der Hoeven, waarmee ik eerder al via e-mail contact had gehad, geluisterd

  #13548 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste heer Laseur,

  Avelumab maintenance is aangetoond zinvol bij start binnen 3 maanden na voltooien chemotherapie.Indien een jaar later lijkt het niet zinvol als uw ziekte nog altijd stabiel is. Bij toename zou de volgende stap pembrolizumab zijn. De Chasit studie die u noemt, is therapie voorafgaande aan een blaasverwijdering.

  Met vriendelijke groet
  DUOS Forum Moderator Ilja
  namens prof. dr. Ronald de Wit, ErasmusMC

11 berichten aan het bekijken - 1 tot 11 (van in totaal 11)
Reageer op: Wanneer starten met Bavencio (avelumab) als SD al op 16092021 een feit was?
Je informatie:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">