Wanneer is combi behandeling met abiraterone mogelijk?

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #13369 Reageer

  John
  Gast

  Recent las ik weer een aantal artikelen over de behandeling van prostaatkanker en in het bijzonder de tripletbehandeling of de combibehandeling van arbiterone en docetaxel. Ik heb prostaatkanker, vastgesteld in juni 2021, met uitzaaiingen in onder meer heup en botten.

  Voor de keuze tussen docetaxel en abiraterone second opinion gevraagd aan academisch ziekenhuis. Dit leidde tot de keuze voor abiraterone en de behandeling daarmede is einde 2021 begonnen.

  Toen waren de resultaten van PEACE1 al bekend en ik wilde eigenlijk een combibehandeling met docetaxel, maar dat was volgens behandelend specialist (nog) niet mogelijk.

  Onderstaand nog een aantal recente artikelen/uitspraken (o.m. uit DUOS d.d. 6 mei j.l.) en mijn vraag is dus of en waar en wanneer in Nederland de combi-behandeling met abiraterone van uitgezaaide prostaatkanker mogelijk is. Wanneer zou daarmede in mijn geval begonnen kunnen of moeten worden?
  Ik ben 85 jaar maar voel mij redelijk goed gezond, PSA gedaald tot 3,5.

  Ook vraag ik mij af waarom in Nederland geen experiment met de combibehandeling begonnen zou kunnen worden (de extra kosten zijn verwaarloosbaar voor patiënten die reeds behandeld worden met abiraterone) en wanneer in mijn geval met de combibehandeling begonnen kan c.q. moet worden begonnen.

  Mij is ook niet duidelijk wat de voordelen van een combi met apalutamide of darolutamide zouden zijn. Duidelijk is dat de combibehandeling leidt tot een gemiddeld aanzienlijk langere gemiddelde overlevingsduur en ik hoop dat uw antwoord zal kunnen leiden tot een start van de combi-behandeling en in de tussentijd dus maar met docetaxel tenzij u voor een duidelijk beter ander alternatief zou gaan.

  Met vriendelijke groet,

  #13372 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste John, uw vragen zijn zeker begrijpelijk.

  De eerste resultaten van Peace1 werden gepresenteerd tijdens ESMO , Parijs , sep 2021. Voor die tijd was in Nederland alleen ik op de hoogte van de eerste resultaten. Peace 1 was toen veelbelovend, maar de data waren op dat moment nog te vroeg om een zekere indruk te hebben of de combi ( de triplet dus) ook leidt tot overlevingsverbetering .

  Inmiddels weten we iets meer en is er (ASCO-GU, feb 2022) ook een 2e studie (ARASENS) met de combinatie ADT plus docetaxel plus apalutamide. Voor de laatste studie is eerst nog registratie voor de indicatie nodig, voor PEACE1 ligt dat anders omdat zowel docetaxel als abiraterone in de setting van mCNPC en mCRPC kunnen worden ingezet. Maar dan is het wel gebruikelijk te wachten op consensus binnen de beroepsgroepen (urologen en oncologen, middels richtlijnen) en dan ook nog liefst in Europees verband. Daar wordt aan gewerkt.

  Uw vraag naar een studie in Nederland wil ik ook graag beantwoorden. De uitkomsten van Peace1 zijn duidelijk genoeg, een nieuwe studie starten heeft alleen zin als het gaat om nader vast te stellen bij welke patiënt de triplet het meest effectief is. Dergelijk translationeel onderzoek vergt enkele honderden patiënten . De kosten voor zo’n studie zit hem niet zozeer in de kosten van docetaxel en abiraterone die inderdaad beperkt zijn ( abiraterone is binnenkort geen duur geneesmiddel meer), maar in kosten van datamanagement ( centrale gegevens verzameling, bewerking en vooral het translationele werk; het doen van een volledige DNA analyse bijvoorbeeld betreft enkele duizenden euro’s per patient).
  De kosten van datamanagement voor een studie met honderden patienten vergt ook enkele miljoenen euro’s. De overheid betaalt dat niet en de firma (producent van abiraterone) gaat er geen geld meer instoppen omdat het middel uit patent is ( en dus goedkoop door anderen wordt nagemaakt.) Dat is een lastig spanningsveld; na registratie zijn er altijd nog wel nog relevante vervolgvragen , maar niemand wil daarin investeren omdat het dus al snel om miljoenen euro’s gaat.

  DUOS probeert overigens wel , samen met de zorgverzekeraars een deel van dergelijk vervolgonderzoek op te pakken. Zo loopt op dit moment AVE-short bij blaaskanker naar een kortere duur van behandeling en zijn we nu in overleg over een studie met een kortere behandelduur met apalutamide bij prostaatkanker. Maar ook hier geldt dat je niet alles tegelijk kunt doen.

  Tenslotte uw vraag of de combi alsnog voor u van toepassing zou zijn. Mijn antwoord is stellig nee. Allereerst ook al bent u fit, u bent wel 85 en dan zijn 6 kuren docetaxel in de setting van mCNPC een mokerslag, waarbij u ongetwijfeld aan conditie en kwaliteit gaat inleveren, terwijl dus niet zeker is op dit moment ( zelfs als het lukt om de 6 kuren vol te houden`) of u er in uiteindelijke overleving veel aan gaat hebben. Daarbovenop is dan nog de vraag of de winst in ziektevrije overleving e/o overleving hetzelfde is als de triplet later in gaat zetten. De studie is immers gedaan met (vrijwel) gelijktijdige start van alle medicatie en het is maar de vraag of indien er 6 of zelfs 12 maanden tussen zit je nog wel dezelfde winst kunt halen. Ik zou dit echt laten rusten, het is al heel mooi dat nu met de ADT en abiraterone het PSA zo mooi gedaald is.

  Hopende u hierbij geinformeerd te hebben.
  DUOS Forum moderator Ilja namens DUOS voorzitter prof. dr. Ronald de Wit, internist-oncoloog ErasmusMC

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
Reageer op: Wanneer is combi behandeling met abiraterone mogelijk?
Mijn informatie:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">