Uitzaaiingen bot

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • #13710 Reageer

  Joop stols
  Gast

  Goede avond, een vraag ik heb meerdere metastasen in mijn botten van uit gezaaide prostaatkanker,
  Psa 16.9 op 23 januari 2023 6 weken Abiraterone 1000 ggekregen en 5 mg Prednisolon 2 x per dag, PSA gedaald naar 3.2 nu opnieuw voor 6 weken Abiraterone 1000 mg en 5 mg gekregen. Maar is het niet zinvol om Radium 223 te krijgen voor mij, omdat alleen uitzaaiingen in mijn botten zitten? Ik ben 81 jaar, wat werkt beter?
  Ik heb ook veel pijn in mijn liezen, ben 1 keer bestraald in mijn schaambeen in het Erasmus ziekenhuis.

  Met vriendelijke groet

  Joop Stols

  #13713 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste Joop, een gunstige reactie op abiraterone kan lang aanhouden. Het is niet zinvol om daar nu een tweede behandeling aan toe te voegen, tenzij uit onderzoek blijkt dat dit extra levenswinst oplevert en dat is met deze combinatie niet het geval.

  De studie die dat onderzocht is halverwege gestopt wegens meer bijwerkingen. Bovendien heeft ook uitgezaaide prostaatkanker vaak een langzaam beloop en geef je effectieve behandelingen het liefst na elkaar om zo lang mogelijk behandelopties te hebben.

  Ik denk zeker dat Radium-223 voor u geschikt is, maar pas als het PSA weer (2x) begint te stijgen en abiraterone dan dus uitgewerkt is. De pijn in liezen zou eveneens kunnen verbeteren bij een goed effect van abiraterone, maar zonder de foto’s te kennen kan ik daar niet veel over zeggen.

  Met vriendelijke groet
  DUOS Forum Moderator Ilja
  namens prof. dr. Ronald de Wit, ErasmusMC

  #13716 Reageer

  Claassen
  Gast

  Als er aanwijzingen zijn dat de pijn afkomstig is van bot metastasen is het dan niet altijd zinvol een behandeling te starten specifiek gericht op de uitzaaiingen in het bot? Ik kan mij herinneren dat mijn vader heel veel baat, in de vorm van pijnreductie, heeft gekregen door het inspuiten van radioactief strontium. Strontium zou zich gedragen als calcium en wordt dus ingebouwd in het bot en met name daar waar de metastasen actief zijn. Google op botuitzaaiingen en strontium en er komen folders van diverse ziekenhuizen in beeld. Hier een oud stuk uit het NTvG https://www.ntvg.nl/artikelen/een-injectie-met-strontium-89-een-eenvoudige-behandeling-voor-patienten-met-pijnlijke

  #13719 Reageer

  Joop stols
  Gast

  Geachte Ilja, en prof. Ronald de Wit,

  Heel hartelijke bedankt voor de goede informatie voor mijn bot uitzaaiingen, dit is heel duidelijk voor mij.

  Met vriendelijke groet

  Joop Stols

  #13720 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Dank Joop!

  We gaan hier ook nog verder in op de reactie van Claassens over Strontium:

  Strontium is een isotoop dat we in de jaren ‘90 wel gebruikten, maar met de komst van betere middelen eigenlijk niet meer ook omdat het behoorlijk belastend is voor het beenmerg. Dat was minder relevant in de tijd dat we nog geen effectieve alternatieve behandeling (waaronder chemotherapie) hadden, maar nu wel.

  Daarvoor in de plaats zijn nu onder meer Radium 223 en Lutetium-PSMA gekomen. Hierbij kan na Radium 223 alsnog adequaat chemotherapie worden gegeven. Na Lutetium-PSMA zien we vaker aanhoudende effecten op het beenmerg. Om die reden geven we vooralsnog dan ook cabazitaxel liever VOORAFGAANDE aan een Lutetium behandeling, omdat de omgekeerde volgorde lastiger lijkt te gaan. Bij een patiënt die alle opties in de tijd wil benutten is dat dus een relevante overweging.

  Botpijn verdwijnt niet altijd gelijk na bestraling, ook niet gelijk na start van een behandeling met een middel als abiraterone of chemotherapie, vaak is daar wat tijd voor nodig. Tijd die je het best kunt overbruggen met de juiste pijnstilling als een combinatie van paracetamol met een NSAID .
  Regelmatig wordt -als paracetamol niet voldoende- is gekozen voor tramadol. Maar dat is bij een pijnlijke botmetastase niet de eerste keuze, omdat een deel van de pijn wordt veroorzaakt door zwelling (druk) in het bot en dan is een NSAID ( voltaren, ibuprofen, arcoxia, celecoxib etc) een betere keuze.

  Daarnaast is een rontgenfoto natuurlijk altijd een overweging want als er een breuk(je) is zal bestraling ook niet helpen en moet een effectieve behandeling met enige vorm van stabilisatie (minder belasten of een ingreep met een plaat of schroef) ertoe leiden dat er weer een vorm van consolidatie komt. Ook dan is de tijdelijke overbrugging door pijnstilling essentieel.

  Met vriendelijke groet
  DUOS Forum Moderator Ilja
  namens prof. dr. Ronald de Wit, ErasmusMC

  #13974 Reageer

  Joop stols
  Gast

  Goede avond een vraag ik heb sinds 2018 iedere 3 maanden een zoladexinjectie en sinds januari 2023 Abitarone 1000 mg, en 5 mg Prednisolon, is het zinvol om nog steeds Zoladex injectie te krijgen, omdat mijn PSA nu 0 is.

  Met vriendelijke groet,

  J.P. Stols

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
Reageer op: Uitzaaiingen bot
Je informatie:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">