stijging PSA na Zoladex ondanks gelijkblijvende psma scan

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #13384 Reageer

  hans
  Gast

  Vraag aan prof. dr. de Wit:
  mijn voorgeschiedenis:
  01-2017 biopten positief, geen uitzaaiingen op bot-CT scan, na psma-scan uitgezaaide prostaatkanker, iPSA86 cT2N1M1b, uitzaaiing in lympheklier R en wervel L2
  start bicalutamide 150 mg
  na eerst daling toch weer stijging >30
  in 2019 ext radioth vlg STAMPEEDE
  na eerst daling toch weer stijging PSA >30
  start Zoladex sept 2021
  2x bloedonderzoek: testosteron onmeetbaar (0,4)
  na eerst daling toch weer stijging PSA mrt 2022 naar 36
  nwe psma scan april 2022: onveranderd lokaal recidief prostaat, uitzaaiing lympheklier is iets afgenomen qua expressie, L2 is ongewijzigd, geen verdere aanwijzingen voor viscerale of andere bot uitzaaiingen met verhoogde psma expressie.

  Ik had en heb gelukkig geen klachten van mijn prostaatkanker (en ook de klachten vd Zoladex vallen mee). Ik ben fit, wandel iedere dag 10 km en doe 2 x per week uur aan fitness (training behoud spierkracht) en eet en leef gezond (cfm WKOF)

  Mijn vraag is nu,
  1. Waardoor stijgt de PSA terwijl de psma scan geen verergering laat zien.
  2. Kan de stijging vd PSA door iets anders veroorzaakt worden? en hoe kom je daarachter?
  3. Welk advies kunt u geven t.a.v. behandeling (uitbreiden of wijzigen medicatie of andere behandeling).

  met dank,
  Hans

  #13387 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste Hans,

  We weten maar al te goed dat er wel een half jaar of langer overheen kan gaan voordat een PSA stijging ook leidt tot zichtbare veranderingen op bot en/of CT scan en dat is niet anders voor een PSMA scan. Er gaat dus tijd overheen voordat een of meerdere PSA stijgingen ook leiden tot nieuwe plekjes op welke scan dan ook.

  Gezien de huidige stabiele PSMA scan lijkt er nu geen dringende noodzaak iets aan behandeling te wijzigen, immers je hebt geen klachten, de scan is stabiel en als oncoloog staat voorop dat je een patient behandelt en geen PSA. Dat Is best lastig, want de een kan zich bij 3 maandelijkse controles neerleggen, de ander gaat naar bed en staat op met de gedachte aan de vastgestelde PSA stijging. Dus ook dat moet je als arts meenemen in de overwegingen..

  Zo te zien is de eerstvolgende behandeling een middel als abiraterone of enzalutamide, op zich hormoonbehandeling in tabletvorm, maar niet zonder bijwerkingen. Goed overleggen met je arts, of een keer een formele second opinion.

  Met vriendelijke groet
  DUOS Forum moderator Ilja
  namens DUOS voorzitter, prof dr Ronald de Wit ErasmusMC

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
Reageer op: stijging PSA na Zoladex ondanks gelijkblijvende psma scan
Mijn informatie:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">