Stadium IV (T3N3M1), <50 jaar

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #14031 Reageer

  Jeanne
  Gast

  Mijn partner heeft deze diagnose gekregen recent. Ik had gerekend op een operatie, maar de uroloog wil eerst een half jaar chemo geven. Operatie alleen als de chemo “echt heel goed aanslaat”… Dat klinkt niet erg hoopgevend, of begrijp ik het verkeerd?

  Wie heeft ervaring met deze diagnose?

  #14033 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste Jeanne,

  Chemotherapie voorafgaande aan een blaasverwijdering dient om eventuele kleine uitzaaiingen die je op een scan niet ziet te bestrijden. Dat noemen we neoadjuvante chemotherapie en dat zijn meestal 4 kuren (12 weken).

  Indien er al klieren op de scan zichtbaar zijn, is de ziekte dus duidelijk uitgebreider en geef je 6 kuren (18 weken) en moet er ook echt wel afname van die klieren zijn voordat er voor een blaasverwijdering besloten wordt.

  N3 zijn bovendien hoog gelegen klieren, juist onder de splitsing van de hoofdvaten in de buik (aorta en vena cava) naar de bloedvaten van de benen. M1 kan van alles betekenen, inclusief uitzaaiingen in longen, bot of lever, maar ik vermoed dat het hier gaat om klieren die boven die splitsing gelegen zijn.

  Ook hier geldt dan echt dat er een heel duidelijke afname op de scan moet zijn na 6 kuren ( meestal wordt de scan gedaan na 3 en 5 kuren, om de operatie ook in te kunnen plannen) en wordt de ingreep groter omdat die hoog gelegen klieren een uitgebreidere operatie vereisen. Vaak wordt dan ook begonnen met die hoge klieren om tijdens de ingreep vast te stellen dat de ziekte daar in ieder geval verdwenen is.

  Hoe dan ook, bij een man van 50 jaar is dat een zeer verdedigbare strategie, mits de besluitvorming wel allemaal gebeurt in overleg met een centrum en de uiteindelijke ingreep in een centrum. Ik zou beslist naar dat overleg vragen. En ook inderdaad waarom gesproken wordt van M1; zijn dat de genoemde hoge klieren of is er meer?

  Hopende u hierbij geinformeerd te hebben.

  DUOS Forum Moderator Ilja
  Namens prof. dr. Ronald de Wit, internist oncoloog, ErasmusMC

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
Reageer op: Stadium IV (T3N3M1), <50 jaar
Je informatie:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">