Bij mij was prostaatkanker geconstateerd en de verwachting was dat het niet uitgezaaid zou zijn. In overleg met de specialist is toen gekozen voor de verwijdering van mijn prostaat. (Rarp). Zekerheidshalve zijn tijdens de operatie ook 13 lymfeklieren verwijderd.
Na de operatie bleek uit pathologisch onderzoek dat de snijrand over een klein deel niet helemaal schoon te zijn en bleken 2 lymfeklieren toch besmet te zijn.
Bij de eerste psa meting na mijn operatie werd een waarde van 0,26 gemeten en circa 3 weken er na is de waarde opgelopen naar 0,38.
Tussen deze 2 metingen door is er een psma scan gemaakt en op deze scan is niets ontdekt. De uitleg hierbij is dat de kankercellen waarschijnlijk te klein zijn om te kunnen detecteren.
Mij wordt nu 7 weken, 5 dagen per week bestralen geadviseerd.
Ik ben nu in twijfel wat te doen. Mijn 1e vraag is namelijk: hoe betrouwbaar is deze scan en de gebruikte markermethode en zijn er verschillen in deze diagnostiek binnen Nederland en eventueel ook in het buitenland. Met andere woorden waar kan ik de meest optimale, lees betrouwbare, uitkomst verwachten. Ik heb mij door derden laten vertellen dat Nederland voorop loopt op het gebied van de PET scan.
Mijn 2e vraag is: het is nu niet zeker waar de kankercellen zitten. Er is een kans dat dit op de “besmette”snijrand zit, maar is bestraling dan een goede optie. Kan dit gechargeerd gezegd niet gezien worden als een schot hagel in een donker vertrek.
Ik heb met de behandelende specialist en de medewerkers een goede relatie en zij willen graag medewerken aan een second opinion en daar ben ik blij mee. De vraag is dan waar deze second opinion te doen als alle ziekenhuizen in Nederland met dezelfde protocollen werken. Is het dan een overweging dit te doen in bijvoorbeeld Duitsland. (Gronau of Hamburg). Hebben zij daar bijvoorbeeld gevoeliger apparatuur of betere markers.
Wie kan mij verder adviseren