Psa-waardes bij ontstekingen.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #8672 Reageer

  Pimmetje
  Gast

  Alweer 5 jaar geleden zei de uroloog, ga maar wat leuks doen want het leven is eindig. Na verwijdering van prostaat toch weer een verhoogde Psa. Nu een waarde van 16. Binnenkort weer een botscan en een psma-scan. Bij alle vorige scans, inclusief psma-scans niets gevonden. Wel een fikse ontsteking van de bijbal en last van aambeien. Mijn vraag is eigenlijk of deze ontstekingen ook of mede oorzaak zijn van de hoogte van mijn Psa-waarde.

  #8675 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste heer Pim, na verwijdering van de prostaat hoort het PSA onmeetbar laag te worden en te blijven. Een waarde van 16 wijst op terugkeer van uw ziekte, maar als er bij zorgvuldig imagen niets te zien, is geven veel artsen nog steeds het advies af te wachten en over bv 4 maanden nogmaals scans te herhalen. Vroeg behandelen (M0) heeft in het algemeen geen zeker overlevingsvoordeell tov behandelen ttv zichtbare uitzaaiingen, alhoewel daar erg verschillend over wordt gedacht. In Noord -Europa is wachten wat gebruikelijker, in de VS en landen ten zuiden van Nederland is vroeger inzet van hormoontherapie veel meer aan de orde of wordt zelfs standaard beschouwd. De laatste jaren is er wereldwijd wel meer neiging eerder te starten, met name gestuurd door de PSA verdubbelingstijd, alsook studie uitkomsten die wel duidelijk winst in ziekte (klachten) vrije overleving laten zien. Een waarde van 16 is fors en wijst waarschijnlijk wel op een korte verdubbelingstijd.

  Met vriendelijke groet
  DUOS moderator, namens voorzitter prof. dr. Ronald de Wit

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
Reageer op: Psa-waardes bij ontstekingen.
Mijn informatie:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">