Prostaatpunctie

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • #13403 Reageer

  Jan
  Gast

  Ik ben een man van 73 jaar
  In 2019 gediagnostiseerd met een behoorlijke prostaatvergroting en een PSA van 2.6 na Prostatitus.
  Wat problemen met plassen. Ik heb er toen voor gekozen om geen medicijnen te nemen, maar zaagpalm en leefstijl veranderingen. In 2021 was mijn PSA 3,61
  Nu is mijn PSA 6.3 daar ben ik wel erg van geschrokken De huisarts heeft mij gelijk verwezen naar de Uroloog. Voor echo onderzoek en prostaatpunctie.
  Ik vraag mij af of dit laatste al nodig is. Ik heb momenteel weer wat last met plassen (ontsteking?) en vlak voor de bloedafname heb ik 280 km gefietst (Elfstedentocht) Ook heb ik mij in die week niet kunnen houden aan mijn gezonde voeding/leefwijze. Ik zie erg op tegen de punctie, is er niet een andere manier om te onderzoeken of ik kanker heb MRI, zodat punctie niet nodig is?
  Ik zou liefst nog een maand wachten met afspraak uroloog en dan opnieuw PSA meten.

  #13407 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste Jan,

  Er lijken meerdere redenen te zijn om nog even af te wachten en kijken wat het PSA over 6 weken doet, dus of dit een eenmalige stijging is of een reële stabiele stijging waarvoor verder onderzoek verricht zal moeten worden.
  Daarnaast staat er in de richtlijn prostaatcarcinoom in Nederland;

  Aanbevelingen in biopsie-naïeve mannen (mannen die nog nooit eerder een biopt hebben gehad) Verricht een MRI alvorens een prostaat biopsie te verrichten.

  Ik zou dus met de behandelend uroloog overleggen over een herhaling van de PSA na 6 weken en als er dan toch nog steeds een indicatie is voor verder onderzoek vragen om een MRI, of laten verwijzen naar een centrum waar ze dat wel kunnen doen.

  Met vriendelijke groet
  DUOS Forum Moderator namens
  Dr. Inge van Oort, oncologisch uroloog, RadboudUMC

  #13432 Reageer

  Jan
  Gast

  Dank voor uw snelle reactie. Mijn volgende PSA is nu 6 weken na de vorige, dus dat is even spannend. Via DUOS heb ik mij goed kunnen oriënteren, ik woon in Goes en daar hebben wij een streekziekenhuis, het ADRZ, ik vraag mij nu af of het niet verstandiger zou zijn om gelijk naar een ziekenhuis te gaan aangesloten bij een netwerk of expertisecentrum. Dan kom ik uit op Rotterdam, hetgeen vanuit Goes goed te doen is. Diagnostisering en behandeling is dan bij hetzelfde ziekenhuis.

  #13442 Reageer

  Jan
  Gast

  Vanochtend mijn nieuwe PSA waarde binnen gekregen.Mijn PSA waarde nu, is 3,33. Dus mooi gedaald.is wel een ander laboratorium dan de vorige bepaling, maar dat kan geen 3 punten schelen.
  Dus 2019 PSA 2,6
  In 2021 PSA 3,61
  In 2022 PSA 6,3
  In 2022 2e meting na 4 weken PSA 3,33
  Is het met deze waarden verstandig om de afspraak voor alle zekerheid in het ziekenhuis wel door te laten gaan? Het betreft dan een rectaal toucher en een echografie van de prostaat.

  #13443 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste Jan, daarin kunnen we niet adviseren, op grond van bovenstaande gegeven informatie kunt u daarover zelf een beslissing nemen.

  Met vriendelijke groet
  DUOS Forum Moderator Ilja

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
Reageer op: Prostaatpunctie
Mijn informatie:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">