Poor risk non seminoma

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #11990 Reageer

  stefan
  Gast

  Dag,

  Ik ben “bestempeld” tot de categorie poor-risk non-seminoma. Is dit te vergelijken met stadium 3? Volgens de site kanker.nl is de algemene overlevingspercentage hiervoor ca. 89%, kan ik dit dan ongeveer aanhouden?

  #11999 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste Stefan,

  Poor risk nonseminoma staat eigenlijk los van de stadiumclassificatie (TNM indeling). Die indeling geeft meer een beeld waar de uitzaaiingen zitten dan een prognose).

  Poor risk nonseminoma is een indeling gebaseerd op de hoogte van de tumormerkstoffen in het bloed (AFP,HCG en LDH) en of er uitzaaiingen in bot of lever zitten. (Long is geen poor risk factor).

  Poor risk heeft een minder gunstige uitkomst dan u leest op Kanker.nl bij stadium 3 , maar een betere inschatting is alleen te maken als we weten hoeveel poor risk factoren er zijn, dus hoogte van bloedwaarden en wel/niet betrokkenheid lever.

  Daarnaast hangt de uiteindelijke genezingskans sterk af van de plaats van behandeling. Poor risk behandeling vanaf dag 1 kan en mag maar in enkele ziekenhuizen in Nederland gebeuren, de referentiecentra zijn UMCG, ErasmusMC, AvL, UMCRadboud en (deels) de andere universitaire centra. Daarbuiten is de expertise niet voldoende. Ik weet niet waar u behandeld wordt, maar dit is wel cruciaal voor uw kans op genezing.Indien niet in een centrum bespreek dit met uw arts en verwijs naar de SONCOS normen alsook de Nederlandse richtlijn zaadbalkanker (zie ook DUOS website).

  Met vriendelijke groet
  DUOS Forum Moderator Ilja
  namens DUOS voorzitter prof. dr. Ronald de Wit, ErasmusMC Kankerinstituut

  #12004 Reageer

  stefan
  Gast

  Geachte Ilja, prof. dr. de Wit,

  Hartelijk dank voor uw reactie.

  Zou u met deze informatie een inschatting kunnen maken?
  Ik weet dat het slechts een inschatting zal zijn, en ik begrijp dat iedereen anders is.

  waarden diagnose:
  HCG 596
  AFP 1,3
  LDH 1701

  retroperitoneaal massa ca. 11cm

  Solitaire subpleurale nodus in de rechter onderkwab van 2 mm,
  vermoedelijk een PFN echter te klein om betrouwbaar te karakteriseren

  Kleinere tumordeposities vlak onder de rechter leverkwab

  2x massa kleine bekken 3cm & 2cm

  Ik ben behandeld met een VIP kuur.
  HCG waarden zijn na 2 kuren genormaliseerd.
  LDH binnen een maand genormaliseerd.

  behandeling in universitair centrum

  #12006 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste Stefan,

  Niets van wat je hier noemt classificeert voor poor prognosis. De enige ongunstige factor is een fors verhoogd LD, maar dat is < 10x bovengrens normaalwaarde en dat is daarmee intermediaire prognose en is dan ook nog maar 1 factor. Kans op genezing is daarmee best gunstig, maar zoals ik al aangaf heel veel staat of valt met expertise en een massa van 11 cm reslulteert wrs wel in een restlesie en moet indien mogelijk na de chemo nog verwijderd worden. Ook hiervoor geldt dat er maar 3 centra zijn waar dat met voldoende regelmaat gebeurt om dat vlgs de Soncosnormen te doen. Je schrijft universitair centrum, maar dat is niet per se een expertise centrum testiskanker, ik begrijp sowieso niet waarom er VIP is gegeven. Enige valide reden zou zijn als je ernstig longpatient bent, beroepsvlieger of beroepsduiker, of een pakje per dag rookt. Met vriendelijke groet DUOS Forum moderator Ilja namens prof. dr. Ronald de Wit, internist-oncoloog, ErasmusMC Kankerinstituut

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
Reageer op: Poor risk non seminoma
Je informatie:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">