Home » Blaaskanker » Digitale second opinion » Pembrolizumab met enfortumab vedotin
Mijn man heeft uitgezaaide blaaskanker. De oorspronkelijke tumor is sinds dit voorjaar weg dankzij bestraling. Helaas zijn er kort daarna al enkele kleine uitzaaiingen op het bot geconstateerd. Hem wordt nu Pembrolizumab aangeboden.
Volgens recente studies is de kans op een positieve respons op pembrolizumab veel groter wanneer het wordt gecombineerd met enfortumab vedotin. Vanzelfsprekend zouden wij graag van deze mogelijkheid gebruikmaken. Van onze behandelaar hebben we begrepen dat deze behandeling in Nederland op dit moment niet beschikbaar is, mogelijk alleen in studieverband.
Zijn er op dit forum mogelijkheden bekend, eventueel via het buitenland, om deze gecombineerde behandeling te krijgen?
De behandeling is door de FDA aangewezen als breakthrough therapoy, dat betekent blijkbaar dat het onderzok gestimuleerd wordt en alle formele processen voor acceptatie met spoed worden doorlopen. Heeft een van de experts op dit forum enig idee hoe lang het nog minimaal duurt voor deze gecombineerde behandeling in Nederland of elders beschikbaar zou komen?
Beste Maaike,
De studie die uw arts als “mogelijk “heeft genoemd staat gewoon op de DUOS website; EV302 (zie studies uro-oncologie/blaaskankerstudies https://stichtingduos.nl/ev-302-blaas-1e-lijn/).
Het gaat dan om een fase 3 studie waarbij pembro/EV wordt vergeleken met chemo, een gerandomiseerde studie met een loting dus. Deze studie dient om uit te zoeken of de nieuwe combinatie beter werkt dan de klassieke chemo, anno 2022 gevolgd door immunotherapie. De uitkomst van de studie is allerminst zeker, immers chemo gevolgd door immunotherapie blijkt nu met de aansluitende behandeling met immunotherapie ook verrassend effectief. Studie ÈV302 staat echter op het punt van sluiting omdat het aantal benodigde patiënten nagenoeg bereikt is.
U noemt dat uw man nu een behandeling met pembrolizumab is aangeboden. Misschien is uw info incompleet en heeft uw man voorheen chemo ondergaan, anders is de keuze niet meer zo voor de hand liggend, nu vrijwel iedereen in aanmerking komt voor de reeds genoemde combi 4-6 kuren chemo , bij respons of stabiele ziekte gevolgd door immuno in de vorm van avelumab. Ook daar doen we onderzoek naar; we onderzoeken of de periode met behandeling met avelumab korter kan; de Ave-short studie https://stichtingduos.nl/ave-short-blaas-1e-lijn/, staat eveneens in de lijst blaaskankerstudies.
Met vriendelijke groet
DUOS Forum moderator Ilja
namens DUOS voorzitter prof. dr. Ronald de Wit, ErasmusMC
Bedankt voor het antwoord, Ilja.
Misschien goed om de tijdlijn nog wat te verduidelijken.
Mijn man heeft eind 2021 tot en met januari 6 rondes chemotherapie (carboplatin/gemcitabine) gehad, daarna bestraling. Er was toen nog geen uitzaaiing geconstateerd. In juli zijn de eerste uitzaaiingen geconstateerd. Nu zou hij dan met pembrolizumab behandeld worden. Telt dit scenario als ‘immunotherapie na chemo” of is de tijd ertussen daarvoor te lang?
Bergijp ik goed dat EV 302 bedoeld is om te onderzoeken of de pembrolizumab- met- EV effectief is als eerste behandeling dus als het ware in plaats van de 6 cycli chemo die hij al gehad heeft? En dat hij dus niet in aanmerking zou komen om deel te nemen?
Als reactie op pembrolizumab heb ik nu sarcoidose, verdikkingen in alle gewrichten, het is niet pijnlijk wel lastig vooral de verdikkingen bij de polsen. Mijn vraag is: is deze reactie bekend en komt het vaker voor. Vriendelijke groet Lea Vos
Beste Ilja, In mijn oorsronkelijke bericht zat ook nog een tweede vraag, namelijk of er iets te zeggen valt over hoe lang het nog zou kunnen duren voor de pembrolizumab+EV, als de trials positief blijven uitpakken, in de VS en in Nederland beschikbaar zou komen. Ik realiseer me nu dat die vraag niet echt in deze categroie ‘digitale second opinion’ thuisjhoort. Mijn excuses daarvoor. Zou je er toch op kunnen antwoorden? Veel dank alvast
Maaike
Beste Maaike, pembro-EV is alleen beschikbaar in studieverband (bovengenoemde EV studie die binnenkort sluit), niemand weet of dit ooit beschikbaar komt en al helemaal niet wanneer.
We moeten helaas aan je verzoeken om overige vragen te stellen aan de behandelend specialist, of een formele second opinion aan te vragen. Second opinions op dit Forum kunnen eenmaal worden gegeven en soms bij uitzondering nog met een aanvulling in principe is de vraag echter eenmalig (zie ook de FORUMREGELS bij het intro van de DUOS Forums. Je begrijpt wellicht dat niet ik als moderator de vragen beantwoord, maar de medisch specialisten aangesloten bij DUOS, de werkdruk voor deze beroepsgroep is echt te groot om te langdurig op 1 vraag in te gaan.
Met vriendelijke groet
DUOS Forum Moderator Ilja
Beste Lea,
ja sacrcoidosis komt vaker voor, maar is zeldzaam.
Als je de Engelse termen invoert op Google kom je alle linken tegen, dus niet immunotherapie en sarcoidose , maar immunotherapy and sarcoidosis.
Met vriendelijke groet
DUIOS Forum Moderator Ilja
Namens prof. dr Ronald de Wit, ErasmusMC