Op welke wijze beste beeld te krijgen van al dan niet progressie tumor in blaas

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #13324 Reageer

  Clemens
  Gast

  Ik heb uitgezaaide blaaskanker, o.a. in heup. Na 12 chemobehandelingen 6x(carboplatin en chemcitabine) en (alleen chemcitabine)) is er sprake van een stabiele ziekte.
  Mijn vraag is hoe het beste in beeld te krijgen al dan niet progressie van de tumor, specifiek in de blaas. Een CT met contrastvloeistof levert daarvoor namelijk niet het adequate resultaat.
  Bij voorbaat dank voor uw (re)actie

  #13327 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste Clemens,

  Een CT scan met contrast is en blijft de beste methode om het beloop van kanker te volgen. Daarbij zijnlymfeklieren en uitzaaiingen in organen ( als lever en longen) het meest geschikt om in millimeters te kunnen meten en te beoordelen of er een respons (afname), stabiele ziekte of toename is; de zogenaamde RECISTcriteria . Uitzaaiingen in botten zijn met elke methode lastig, omdat een deel van de veranderingen op de scan zowel op toename van ziekte als op een botherstel-reactie kunnen berusten. Een botscan is daarbij nog lastiger; ook hier kan toename van activiteit op de botscan zowel op toename van ziekte als op een reparatiereactie wijzen. De blaastumor is veelal wel te beoordelen als er sprake is van duidelijk toe-of afname, maar minder bij kleine veranderingen, omdat kleine veranderingen in diameter ook samen kunnen hangen met de vullingstoestand van de blaas, dus rek van de blaaswand. Maar er is geen andere methode, anders dan eventueel weer een cystoscopie. Echter zolang de scans in ieder geval geen tekenen geven van toename van ziekte is het maar de vraag of het beleid verandert door direct in de blaas te gaan kijken.

  Indien er echt tenminste stabiele ziekte is, en vooral als er wel enige afname is, is het anno 2022 wel te overwegen om met uw arts te praten over aansluitende behandeling met immunotherapie ( Avelumab maintenance), al dan niet in de Ave-short studie , waarover we op de website al meerdere keren hebben geschreven hebben https://stichtingduos.nl/ave-short-blaas-1e-lijn/.

  Met vriendelijke groet
  DUOS Forum moderator Ilja namens prof dr Ronald de Wit, ErasmusMC Kankerinstituut

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
Reageer op: Op welke wijze beste beeld te krijgen van al dan niet progressie tumor in blaas
Je informatie:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">