Medicijnen die eiwitten te lijf gaan die dag-en-nacht ritme bepale

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Berichten
 • #13402 Reageer

  Marco van Dorst
  Gast

  Hallo,

  Met grote belangstelling las ik het artikel van Anthony van Leeuwenhoek ziekenhuis. In dit artikel geven de onderzoekers aan dat ze ontdekten dat eiwitten in de kankercellen die normaal het dag- en nachtritme bepalen, in de kankercellen van prostaatkankerpatiënten met uitzaaiingen, worden ingezet om de werking van hormoontherapie teniet te doen. Wanneer een patiënt niet meer (goed genoeg) reageert op hormoontherapie, kan testoseron zijn ‘voedende’ werking op de kankercellen uitvoeren en groeien de uitzaaiingen.

  Het artikel geeft aan dat de nieuwe onderzoeksstrategie nu is, om met bestaande medicijnen de dag-en-nacht-ritme-eiwitten te lijf te gaan.

  Mijn vraag: Stel dat dit zou werken, zou uitgezaaide prostaatkanker dan een chronische ziekte kunnen worden?

  #13405 Reageer

  Andre Bergman
  Gast

  Dit is een zeer relevante vraag.Hormoon therapie, waaronder testosteron verlaging en enzaluatamide, zijn zeer effectieve behandelingen tegen uitgezaaid prostaatkanker. Helaas zal na verloop van tijd ongevoeligheid optreden tegen deze behandelingen en de ziekte weer actief worden. Je zou dus kunnen zeggen dat niet een effectieve behandeling vinden het belangrijkst is, maar het voorkomen van ongevoeligheid tegen genoemde behandelingen. Wij hebben in ons onderzoek aangetoond, in tumor stalen van patiënten, dat ongevoeligheid voor enzalutamide wordt veroorzaakt door eiwitten, die in normale omstandigheden betrokken zijn bij dag-nacht ritme. De kankercel heeft deze eiwitten ‘gekaapt’ voor deze nieuwe functie. Onze studies tot dusver laten zien dat het remmen van de activiteit van deze eiwitten de ongevoeligheid voor enzalutamide voorkomt. Wij zijn nu bezig met het vinden van een remmer van deze eiwitten en zullen daarna een patiënten studie met deze nieuwe medicatie doen in combinatie met enzalutamide. Helaas gaat toepasbaarheid nog enkele jaren op zich laten wachten. Maar, je kan je voorstellen dat, als het lukt om de response op de effectieve behandeling enzalutamide, veel langer te laten duren, je zou kunnen concluderen dat prostaatkanker een chronische ziekte is.

  #13408 Reageer

  Jan
  Gast

  Beste meneer Bergman,
  Is al bekend welke eiwitten die het dag/nacht ritme regelen door de prostaatkankercel gebruikt cq gekaapt worden?
  Soms gebruik ik namelijk melatonine en vraag me nu af of dit ‘ schadelijk’ kan zijn?
  Hoor graag van u.
  Mvg Jan

  #13411 Reageer

  Kaatje Janssen
  Gast

  Geachte heer Bergman, kan er dan met deze wetenschap beter gestopt worden met het eten van dierlijke eiwitten uit voorzorg? Groet.

  #13414 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste Jan, Kaatje, en overige Forum bezoekers die meer willen weten over dit onderzoek:

  Zoals dr. Bergman reeds vermeldde:

  Wij zijn nu bezig met het vinden van een remmer van deze eiwitten en zullen daarna een patiënten studie met deze nieuwe medicatie doen in combinatie met enzalutamide. Helaas gaat toepasbaarheid nog enkele jaren op zich laten wachten.

  Dr. Bergman heeft uitgebreid toelichting gegeven op het onderzoek, daaruit blijkt onder meer dat er nieuwe patientenonderzoeken en studies zullen volgen om meer van dit mechanisme te begrijpen, dit zal nog enkele jaren duren. Vragen over dierlijke eiwitten al dan niet of melatonine al dan niet kunnen in dit stadium derhalve helaas niet beantwoord worden.

  Mvrgr
  DUOS Forum moderator Ilja

  #13422 Reageer

  Harrie Geenen
  Gast

  Goedemorgen.
  Met grote belangstelling las ik het artikel van Anthony van Leeuwenhoek ziekenhuis. In dit artikel geven de onderzoekers aan dat ze ontdekten dat eiwitten in de kankercellen die normaal het dag- en nachtritme bepalen, in de kankercellen van prostaatkankerpatiënten met uitzaaiingen, worden ingezet om de werking van hormoontherapie teniet te doen
  In 2016 is bij mij prostaatkanker vastgesteld: Gleasonscore 8-9 en PSA=23. De toen ingezette behandeling was/is Eligardinjectie elk hafjaar . De PSA daalde toen naar 2.8 . Hierna is de bestraling gestart in jan 2017. PSA daling tot 0.05 in aug 2018. Vanaf hier weer langzame stijging tot 2.4 in aug 2019. Toen is besloten om een PSMA PET CT scan uit te voeren en hieruit bleek dat er kleine uitzaaiingen waren en is besloten om aan de halfjaarlijkse ELIGARD ENZALUTAMIDE toe te voegen: 160mg/dag.Na een aanvankelijke daling van de PSA naar 0.83 is deze inmiddels weer aan een stijging begonnen en is de PSA nu 13. Geen klachten voel me prima.
  Mijn vraag is
  1.wat betekent zo’n patienten studie
  2. Kom ik met bovenstaande geschiedenis in aanmerking komen voor de studie
  3. En zo ja.. hoe moet ik dat dan aanpakken.

  O ja… ben onder behandeling van de Uroloog.
  Mijn leeftijd is 68.

  Groeten
  Harrie Geenen

  #13423 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste Harrie, we raden je aan om nog eens goed de antwoorden te lezen die dr Andre Bergman als toelichting heeft gegeven, eveneens de reactie van de moderator te lezen hierboven van 8 juli jl en voor de beantwoording van uw vragen u te wenden tot uw behandelend specialist.

  mvrgr
  DUOS Forum Moderator Ilja

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
Reageer op: Medicijnen die eiwitten te lijf gaan die dag-en-nacht ritme bepale
Mijn informatie:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">