Lymfeklier uitzaaiing verwijderen ?

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
 • Auteur
  Berichten
 • #13463 Reageer

  Ger
  Gast

  Bij mij is prostaatkanker geconstateerd in een pril stadium.
  Na bestraling met MR-Linac, en een korte hormoonkuur, was de PSA 0. Na een half jaar liep de PSA toch weer gestaag op tot 2.
  Bij een PSMA PET scan is een recidief gevonden in de prostaat, en ook in enkele lymfeklieren in de buurt. Verder geen uitzaaiingen.
  Ik krijg nu bicalutamide, PSA is weer 0.
  Ik lees over verwijderen van lymfeklieren (laproscopisch) . Heeft dit zin om verdere verspreiding, uitzaaiing tegen te gaan?
  Want Bicalutamide kun je ook niet eindeloos blijven gebruiken. 3 jaar max. en dan ??
  Graag hoor ik wat voor en/of nadelen zijn van verwijderen van lymfeklieren, en of dit zinvol is.

  #13465 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste Ger, de kans dat je met een prostaat en klierverwijdering alsnog genezing kunt verwachten is erg klein en of je deze (forse) ingreep zou moeten doen louter om uitstel te krijgen van start hormoonbehandeling is echt iets van fine-tuning met een team en met de betrokken patient.

  Hoe ziet die scan eruit, hoe oud is de patient en hoe fit en wat voor wens resteert na goede counseling?

  Belangrijk daarbij is dat visies ook nog eens kunnen verschillen zonder dat duidelijk is welke artsenteam nu ‘gelijk’ heeft. Lastig is dat je dit bij de individuele patient altijd pas achteraf weet; soms gaat het na uitgebreide chirurgie ( of aanvullende bestralingsbehandelingen) jaren goed, soms is binnen een half jaar opnieuw sprake van uitzaaiingen op weer andere plaatsen. In dit complexe geval waar dus die fine-tuning en counseling essentieel is om een keuze te maken, adviseer ik een beoordeling , formele second opinion dus, in een centrum. De te benaderen specialist voor die vraag is dan bij sterke voorkeur een uroloog en niet een oncoloog.

  Hopende u hierbij geinformeerd te hebben,
  DUOS Forum moderator Ilja
  namen prof. Ronald de Wit, voorzitter DUOS, internist-oncoloog ErasmusMC

  #13469 Reageer

  Ger
  Gast

  Beste Ilja,
  Uw eerste reactie is mij niet duidelijk,
  als je de prostaat en lymfeklieren operatief zou verwijderen (die op de PET-scan zichtbaar zijn) neem je toch de bron van de tumor weg?
  Waarom is er dan geen genezing mogelijk??
  Kunnen er dan daarna toch nog uitzaaiingen ontstaan?

  Overigens gaat het mij niet om uitstel van de hormoonkuur, ik ben al gestart, maar als die kuur na enkele jaren niet meer werkt, wat dan?

  #13470 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste Ger,

  De detectiegrens wat we kunnen waarnemen op CT en PET scans ligt bij enkele millimeters; een erwt grote uitzaaiing kunnen we zien, een speldenpunt echter niet.

  Een speldenpunt tumor bevat onder de microscoop echter enkele honderden of duizenden kankercellen. Dat maakt kanker vaak ongeneeslijk. Wat we kunnen zien, proberen we te behandelen met een operatie of bestraling, maar maanden of soms jaren later zijn die speldenpunten, die er dus al waren, uitgegroeid en worden zichtbaar op scans. Zeker niet altijd, maar statistisch is de kans op meer dan wat je ziet wel groot als er op de scan al meerdere klieren betrokken zijn en het PSA snel stijgt.

  Dan rest inderdaad de hormoontherapie en als dat niet meer werkt de chemotherapie, of Radium of Lutetium behandeling, afhankelijk weer van plaats van de ziekte en mate van opname van PSMA op een scan.

  Ger, we besluiten met de laatste zinnen uit onze eerste reactie: voor verdere vragen en antwoorden kun je bij voorkeur terecht bij een uroloog in een gespecialiseerd centrum, voor een beoordeling, formele second opinion.

  Met vriendelijke groet
  DUOS Forum Moderator Ilja
  namens prof. dr. Ronald de Wit Voorzitter DUOS, internist oncoloog ErasmusMC Kankerinstituut

  #13472 Reageer

  Ger
  Gast

  Beste ilja.

  Mijn dank voor uw duidelijke toelichting.!
  Ik begrijp nu dat de uitzaaiing niet is beperkt tot de lymfeklieren.
  Mijn uroloog was iets minder duidelijk, maar het kwam op hetzelfde neer.
  Ik ga verder met de behandeling, hopelijk slaat het goed aan.
  Met vriendelijke groeten ger

  #13479 Reageer

  Herman Oldenhof
  Gast

  Beste Ger,

  Bij mij is in 2016 prostaatkanker geconstateerd, operatie was niet meer mogelijk. Wel operatief verwijdering van 23 lymfeklieren, waarvan er drie met tumoren. Na bestraling liep de PSA van ca. 6.7 naar ca 0,1 Na enkele jaren liep de PSA weer op. Na een PMSA-PET scan bleek weer een lymfe klier een tumor te bevatten. Omdat mogelijk op een bot ook iets te zien was is besloten deze lymfeklier niet operatief te verwijderen. Inmiddels mijn 17 e Zoladex injectie gehad en PSA ligt op ca. 0,1 Al met al gaat het dus al ruim zes jaar goed. Volgende maand weer de halfjaarlijkse PSA controle.
  Mijn boodschap is eigenlijk als je geluk hebt, dan kun je vele jaren vooruit met Zoladex.

  met vriendelijke groet,

  Herman Oldenhof

  #13480 Reageer

  Roelens
  Gast

  Sinds 13/1/22 chemo carboplatinum en Gemcitabine. Die hebben de tumor aortacavaal weggekregen. In de lever zijn de kleine uitzaaiingen ook bijna weg. Daarom 19 mei gestart met immuuntherapie Avelumab. Helaas niet aangeslagen en nu weer chemo Carboplatinum en Paclitaxel iedere week. Ik zie af en heb pijn. Na 6 weken weer evaluatie via ctscan. Hopelijk word ik beloond na die helse periode. Maar voor hoelang. Ach het is zo moeilijk. Ik stel me de vraag….hoelang heb ik nog te leven. Kan er een stabilisatie komen?

  #13481 Reageer

  Alex
  Gast

  Ik heb uitzaaiingen in de lymfeklieren en word,na een niet succesvolle chemotherapie, nu behandeld met pembromizulab.
  Uit de 1e scan na 3 maanden bleek het goed aan te slaan .
  Mij vraag is dat ik nu totaal bijna 6 maanden met dit middel word behandeld word ik steeds vermoeider raak .
  Ik sport en bewegen nog steeds maar het word steeds moeilijker.
  Is dit een goed of slecht teken bij dit middel ?
  Dank en hartelijke groet
  Alex visser

  #13482 Reageer

  Alex
  Gast

  Ik heb uitzaaiingen in de lymfeklieren en word,na een niet succesvolle chemotherapie, nu behandeld met pembromizulab.
  Uit de 1e scan na 3 maanden bleek het goed aan te slaan .
  Mij vraag is dat ik nu totaal bijna 6 maanden met dit middel word behandeld word ik steeds vermoeider raak .
  Ik sport en bewegen nog steeds maar het word steeds moeilijker.
  Is dit een goed of slecht teken bij dit middel ?
  Dank en hartelijke groet
  Alex visser

  #13483 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste Alex, pembrolizumab wordt doorgaans zeer goed verdragen, maar er kunnen bijwerkingen optreden die bv vermoeidheid kunnen verklaren.
  Ik denk dat belangrijk is hoe de 2e scan , dus nu na 6 maanden eruit ziet. Indien nog steeds gunstig wat betreft de uitzaaiingen dan rijst inderdaad de vraag wat er aan de hand is; elke vorm van immunotherapie kan een overreactie geven van het afweersysteem dat zich dan ook kan gaan richten op organen waar niets mee aan hand is. We noemen dat auto-immuun reacties (gericht tegen zelf dus). Bekend zijn de hormoonproducerende en regulerende organen als schildklier en bijnieren, maar bijvoorbeeld ook de lever en het hart. Een trage werking schildklier door ontsteking leidt tot vermoeidheid, een leverontsteking kan vermoeidheid geven etc. Dus ik zou de klachten duidelijk bespreekbaar maken opdat de oncoloog er van bewust is en naar verklaringen kan gaan zoeken.

  Met vriendelijke groet
  DUOS Forum moderator Ilja
  namens prof. dr. Ronald de Wit

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
Reageer op: Lymfeklier uitzaaiing verwijderen ?
Mijn informatie:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">