Keuze: wel of geen ablatie

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #13976 Reageer

  Gerrit
  Gast

  Man van 67 jr., al 20 jaar grootste deel van de dag bedlegerig door een ernstige auto-ongeval met invaliderende pijnen is bij een CT-scan bij toeval zoals men zegt, nierkanker vastgesteld van de linkernier (de CT-scan was nodig i.v.m. darmklachten en geïnitieerd door een MDL-arts). Er zijn geen uitzaaiingen waargenomen. De leasie is 1,6 cm.

  Het gaat nog om een kleine turmor, de uroloog noemde het een ‘pukkel’. Eventuele behandeling: ablatie.

  Binnen het artsenteam is overleg geweest en het advies is dit niet te behandelen omdat de risico’s groter zijn dan de last die ik op termijn krijg van de nierkanker. De risico’s zijn o.a. het aanprikken van b.v. een darm bij ablatie, of beschadiging van de nier, bovendien is niet zeker of de kanker geheel is aangepakt door zo’n behandeling, althans niet voor 100%.

  De AIO laat mij weten dat het aan de patiënt is of het behandelen van de nierkanker doorgaat of niet. Wat kan ik doen als er al zo’n advies ligt? Ik las op deze site dat nierkanker een van de snelsgroeiende kanker is maar weet niet wat de prognosei is

  Wat is uw advies?

  #13980 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste Gerrit

  Ik denk dat er op de CT scan een kleine afwijking (lesie) in de nier is vastgesteld van 1,6 cm , maar dat de diagnose nierkanker helemaal niet is gesteld.

  Dat kan immers alleen dmv een biopt. Bedenk daarbij dat afwijkingen kleiner dan 2 cm sowieso in bijna de helft van de gevallen goedaardig zijn. Een ablatie doe je niet zonder meer zekerheid. En die zekerheid krijg je alleen door een biopt te nemen of door de lesie te volgen op scans.

  Dat laatste lijkt bij zo’n kleine afwijking zeker verdedigbaar. Veel meer is er niet te zeggen zonder de beelden te hebben gezien, maar hier lijkt gewoon sprake van onduidelijke communicatie. Als je thuis bent in de Engelse taal, loont het de moeite om voor meer informatie de zoekterm ” renal lesion” in te voeren, ook bijvoorbeeld bij pubmed.

  Met vriendelijke groet
  DUOS Forum Moderator Ilja
  Namens DUOS voorzitter prof. dr. Ronald de Wit, internist oncoloog ErasmusMC

  #13994 Reageer

  Gerrit
  Gast

  Hartelijk dank voor uw reacte, hiermee kan ik goed uit de voeten! Ik ga het een en ander lezen!

  #14039 Reageer

  Gerrit
  Gast

  L.S.,

  Deze week weer een CT-scan laten maken in een ander ziekenhuis nadat ik was verwezen naar een vaatchirurg wegens mogelijke problemen van doorbloeding in de linker onderbeen. CTA totale aorta/bekken/benen Opnames zijn gemaakt tijdens intraveneuze injectie van 120 ml Omnipaque 300.

  De radioloog meldt in haar rapport: “De nieren tonen beiderzijds grotere en kleinere corticale cysten.”

  U begrijpt dat dit heel wat anders is dan nierkanker. Wat ik mij afvraag hoe kan de tweede radioloog grotere en klene corticale cysten zien aan beide nieren en een andere radioloog in oktober 2023 (4 maanden eerder) alleen een “pukkel” waarvan gesteld wordt dat het nierkanker is. Maar geen cysten meldt (ook niet tijdens de gesprekken)

  Het plan was aanvankelijk dat wij in mei 2024 nogmaals een VT-scan zouden maken om de groei van de tumor in kaart te brengen en vandaaruit de volgene stappen ondernemen. <Maar nu zijn er opeens cotical cysten in beeld…

  Graag uw gewaarderde reactie.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
Reageer op: Keuze: wel of geen ablatie
Je informatie:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">