Kan zaadbalkanker erfelijk zijn?

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • #6568 Reageer

  Joeri
  Gast

  Hallo, mijn oudere broer kreeg op 21-jarige leeftijd zaadbalkanker, ik -inmiddels 18 jaar- ben er nog steeds niet helemaal uit of zaadbalkanker nu erfelijk kan zijn of niet. Hoe zit dit nu? En zo ja, moet ik mij laten controleren?
  Dank alvast voor het antwoord, Joeri

  #6577 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste Joeri,
  Oncoline stelt het volgende over uw vraag: sommige mannen hebben op grond van erfelijke of familiaire factoren een verhoogde kans op testiscarcinoom. Zelfonderzoek is de hoeksteen van vroeg-diagnostiek. Familiaire clustering van testistumoren komt (slechts) voor in 2% van de gevallen. De genetische basis voor het testiscarcinoom is vooralsnog onduidelijk. In het algemeen is er een verhoogde kans op testistumoren bij (erfelijke) syndromen met hypogonadisme (bijv. testiculaire feminisatie, mixed gonadale dysgenesie.
  Omdat het testiscarcinoom, vooral het non-seminoom, in het algemeen een snel groeiende tumor is, zijn vroege diagnostiek en tijdige behandeling essentieel omdat de prognose beter is bij kleiner tumor volume. Zelfonderzoek van de testes is en blijft de basis voor vroege diagnostiek. Mannen met een verhoogd risico op een testistumor zoals testiscarcinoom in de familie, atrofische testis, niet ingedaalde testis, status na orchidopexie, verminderde fertiliteit en ook mannen die al behandeld zijn voor een testiscarcinoom moeten door de behandelende arts gewezen worden op het belang van regelmatig zelfonderzoek. U leest meer over zelfonderzoek, maar ook de erfelijkheid van zaadbalkanker op https://forum.stichtingduos.nl/zaadbalkanker/

  Er is dus een -kleine kans- op een erfelijke component en regelmatig zelfonderzoek is cruciaal. Desgewenst kunt u contact op nemen met een medisch specialist (een arts gespecialiseerd in zaadbalkanker) om uw zorgen en uw vragen mee te delen.

  Hopende u hierbij in eerste instantie voldoende te hebben geinformeerd,
  DUOS Forum Moderator Ilja

  #11922 Reageer

  LittleRichard
  Gast

  Mijn vader heeft zaadbalkanker gehad, hij was toen begin twinit. Ik ben nu 17 en maak me zorgen, moet ik een erfelijkheidsonderzoek laten doen?

  #11928 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Hallo Richard, voor een deel kan je het antwoord terugvinden in bovenstaande reactie op de vraag van Joeri. ook raden we je aan om op de Zaadbalkanker pagina van de site te kijken, daar staat meer aanvullende informatie ook over eventuele erfelijkheidsonderzoeken https://forum.stichtingduos.nl/zaadbalkanker/

  Met vriendelijke groet
  DUOS Forum moderator Ilja

  #13853 Reageer

  Gert-J.
  Gast

  Als ik mij zorgen maak, omdat zaadbalkanker in de familie voorkomt (ooms) waar kan ik dan een erfelijkheidsonderzoek laten doen en waar vind ik medisch specialisten gespecialiseerd in zaadbalkanker (ik lees dat hierboven). Groet Gert-Jan.

  #13856 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste Gert-J,

  We weten niet precies hoe zaadbalkanker ontstaat. Wel zijn er een paar zaken die de kans op zaadbalkanker groter maken.
  Mannen bij wie de zaadballen niet ingedaald waren bij geboorte (cryptorchisme) en die daarvoor na hun puberteit een operatie kregen, hebben meer kans. Er is ook meer kans als iemand problemen heeft met kinderen krijgen (de vruchtbaarheid) of als het vaker in de familie voorkomt.
  Ongeveer 1 tot 3 op de 100 mannen (1 tot 3%) met zaadbalkanker heeft een familielid met zaadbalkanker. Als 2 of meer mannen uit een familie zaadbalkanker hebben of hebben gehad, dan heet het familiair testiscarcinoom. Op de DUOS site vind je meer over informatie over erfelijke en familiaire kankers. https://stichtingduos.nl/erfelijke-en-familiaire-kankers/
  en hier staat meer info over de richtlijnen (dateert uit 2012)
  http://www.med-info.nl/Richtlijnen/Oncologie/Urologie/Familiair%20Testiscarcinoom.pdf

  In hoeverre een erfelijkheidsonderzoek zin heeft, kan je het beste bespreken met de specialist. Waar je die specialisten vindt? Ga eens te rade bij de Stichting Zaadbalkanker, lees de oude nummers van het magazine door (tref je op de DUOS website na invoering ‘zaadbalkanker’ bij de zoekfunctie), en kijk op Pubmed welke NL specialist veel gepubliceerd heeft op dit terrein. Het vereist dus enig speurwerk en je zult waarschijnlijk uitkomen bij een academisch centrum.

  Met vriendelijke groet
  DUOS Forum Moderator Ilja

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
Reageer op: Kan zaadbalkanker erfelijk zijn?
Je informatie:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">