Is carboplatin ook een optie?

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #13959 Reageer

  Herman.de.korte
  Gast

  Hallo, ik heb een stadium1 zaadbaltumor, een seminoom. Ik kan kiezen tussen niets doen en bestraling. Ik lees op internet ook over een eenmalige kuur carboplatin. Dat kan poliklinisch en dan ben ik er in een keer vanaf. Is dat ook een optie en waar kan zo’n kuur?

  #13962 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste Herman,

  We hebben decennia lang uit voorzorg gekozen voor aanvullende (adjuvante) bestraling op de lymfeklieren in de buik, de meest voorkomende plaats van eventuele uitzaaiingen. Met name in Scandinavië is veel onderzoek gedaan naar afwachten (waakzaam wachten) met regelmatige controles en CT scans en pas behandelen als er uitzaaiingen blijken te zijn.

  Allereerst is daarbij gebleken dat die kans op uitzaaiingen veelal maar beperkt is; 6-25% met een enkele patiënt met een groter risico( 30-40%). Omdat we tevens geleerd hebben dat bij vroeg vaststellen van die uitzaaiingen de genezingskans (met chemotherapie of bestraling plus een extra dosis op de aangedane klieren) nog altijd de 100 % benadert, is tegenwoordig waakzaam wachten doorgaans standaard.

  De eerder studie die carboplatin een plaats gegeven heeft, werd uitgevoerd bij patiënten bij wie het risico eigenlijk maar beperkt was. En in die studie leek het dan ook effectief.

  In een latere Noorse studie bleek bij patiënten met een iets hoger risico (15%) het effect maar beperkt omdat bij 9% later alsnog uitzaaiingen werden vastgesteld. Een adjuvante therapie moet echt wel effectief zijn om ervoor te kiezen en die halvering van 15 naar 9% is dat niet. De meeste centra hebben de carboplatin dan ook weer verlaten. Waakzaam wachten is de eerste keuze met bestraling alleen voor de zeer hoog risico patiënten. Dat laatste kan tegenwoordig dan ook nog met protonenbestraling wat vrijwel zonder vroege of late bijwerkingen gepaard gaat.

  Hopende je hierbij geinformeerd te hebben,
  DUOS Forum Moderator Ilja
  namens prof. dr. Ronald de WIt, internist oncoloog ErasmusMC

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
Reageer op: Is carboplatin ook een optie?
Mijn informatie:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">