Is carboplatin ook een optie?

 • Dit onderwerp bevat 5 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 1 maand geleden door Steven.
6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • #13959 Reageer

  Herman.de.korte
  Gast

  Hallo, ik heb een stadium1 zaadbaltumor, een seminoom. Ik kan kiezen tussen niets doen en bestraling. Ik lees op internet ook over een eenmalige kuur carboplatin. Dat kan poliklinisch en dan ben ik er in een keer vanaf. Is dat ook een optie en waar kan zo’n kuur?

  #13962 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste Herman,

  We hebben decennia lang uit voorzorg gekozen voor aanvullende (adjuvante) bestraling op de lymfeklieren in de buik, de meest voorkomende plaats van eventuele uitzaaiingen. Met name in Scandinavië is veel onderzoek gedaan naar afwachten (waakzaam wachten) met regelmatige controles en CT scans en pas behandelen als er uitzaaiingen blijken te zijn.

  Allereerst is daarbij gebleken dat die kans op uitzaaiingen veelal maar beperkt is; 6-25% met een enkele patiënt met een groter risico( 30-40%). Omdat we tevens geleerd hebben dat bij vroeg vaststellen van die uitzaaiingen de genezingskans (met chemotherapie of bestraling plus een extra dosis op de aangedane klieren) nog altijd de 100 % benadert, is tegenwoordig waakzaam wachten doorgaans standaard.

  De eerder studie die carboplatin een plaats gegeven heeft, werd uitgevoerd bij patiënten bij wie het risico eigenlijk maar beperkt was. En in die studie leek het dan ook effectief.

  In een latere Noorse studie bleek bij patiënten met een iets hoger risico (15%) het effect maar beperkt omdat bij 9% later alsnog uitzaaiingen werden vastgesteld. Een adjuvante therapie moet echt wel effectief zijn om ervoor te kiezen en die halvering van 15 naar 9% is dat niet. De meeste centra hebben de carboplatin dan ook weer verlaten. Waakzaam wachten is de eerste keuze met bestraling alleen voor de zeer hoog risico patiënten. Dat laatste kan tegenwoordig dan ook nog met protonenbestraling wat vrijwel zonder vroege of late bijwerkingen gepaard gaat.

  Hopende je hierbij geinformeerd te hebben,
  DUOS Forum Moderator Ilja
  namens prof. dr. Ronald de WIt, internist oncoloog ErasmusMC

  #14084 Reageer

  Steven
  Gast

  Beste,

  Een 3 tal weken geleden werd er teelbalkanker bij me vastgesteld.

  Type Seminoom

  > Voorstel TNM-classificatie UICC 2017: pT2 Nx L0 V1 Pn0 R0

  Nu stellen ze een eenmalige behandeling voor met carboplatin.

  Graag jullie advies.

  Alvast bedankt voor info,

  Steven

  #14085 Reageer

  Steven
  Gast

  Aanvullende info :

  Teelbal werd reeds verwijderd
  Ct scan was goed
  Bloedwaardes waren goed

  #14089 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste Steven, een groot deel van het antwoord tref je bij de hier boven staande vraag van Herman die in november 2023 is beantwoord. Met het risico in herhaling te vervallen, luidt het antwoord op je vraag NEE,

  Carboplatin is enige tijd e een optie geweest nadat 20 jaar geleden een Engels/EU studie had laten zien dat het risico op terugkeer ziekte werd verkleind naar 3%, vergelijkbaar met bestraling op de buikklieren. Later bleek dat de kans op terugkeer ziekte sowieso veel lager was dan eerst vermeend en bij terugzien van de onderzochte patienten rond de 6-10% lag. Daarmee is Waakzaam Wachten een veel algemenere optie geworden omdat je anders 9/10 patienten overbodig behandeld.

  10 jaar geleden heeft de Scandinavische groep gespecialiseerd in zaadbalkanker, een studie gedaan bij patienten met een hoger risico (rond de 15%) en bleek die ene kuur helemaal niet zo effectief want kans op terugkeer was toch nog steeds 9%.
  Dit is allemaal duidelijk verwoord door twee van de grootste expertisecentra wereldwijd;
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29389229/

  En toch gebeurt het dus nog hier en daar.

  Tenslotte is er inmiddels een veel verfijndere risico indeling https://ascopubs.org/doi/10.1200/JCO.2023.41.6_suppl.410 gekomen en is er nu alleen een plaats voor protonenbestraling bij de patienten met het hoogste risico ( >30%). Althans, zo denken wij in het ErasmusMC hier over.

  Hopende je hiermee geinformeerd te hebben.

  DUOS Forum Moderator Ilja
  Namens prof. dr. Ronald de Wit, ErasmusMC

  #14093 Reageer

  Steven
  Gast

  Beste,

  Naar aanleiding van deze info werd er in samenspraak met de oncoloog beslist om voorlopig een afwachtende houding in te nemen. Wel gaam we alle 6 weken bloed afnemem en 4 x per jaar een CT scan nemen. Hopelijks blijven de resultaten van de onderzoeken positief en kan ik dit achter me laten. Momenteel nog wat kleine ongemakken van de operatie. Alvast bedankt aan de moderator voor de degelijke uitleg aan velen.Wordt ten stelligste gewaardeerd ! Dank je !

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
Reageer op: Is carboplatin ook een optie?
Je informatie:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">