Immuuntherapie met dostarlimab

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #13453 Reageer

  Kees
  Gast

  Bij de behandeling van endeldarmkanker is gebleken dat immuuntherapie in combinatie met het “wondermiddel” dostarlimab bij een groep van 18 personen 100% genezend heeft gewerkt. Er wordt gezegd dat dit ook mogelijk ook bij andere kankersoorten, waaronder prostaatkanker, mogelijk zou zijn.
  Komen er in NL ook trials?

  #13454 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste Kees,

  Dostarlimab is immunotherapie; een PD-L1 blokker, net als de medicijnen pembrolizumab en ave-lumab die we gebruiken bij blaaskanker.

  Prostaatkanker doet niet zoveel op dit soort medicijnen , omdat prostaatkanker niet heel veel DNA schade heeft en dus weinig immunogeen (voor het immuunsysteem herkenbaar) .

  Dat geldt evenzeer voor endeldarmkanker, tenzij sprake is van Mismatch Repair Deficiency, zoals ook het geval is in het artikel waaraan u refereert.

  Bij dit ziektebeeld is sprake van DNA reparatiedefecten waardoor tal van eiwitfragmenten vrijko-men waarmee het immuunsysteem -indien getriggerd door een PD-L1 of PD1 blokker- goed of inderdaad zeer sterk goed effect kan hebben. De sterk afwijkende kankercellen ritselen als het ware van de afwijkingen. Dat kan bij prostaatkanker ook het geval zijn , maar is betrekkelijk zeld-zaam, 1-2% max.

  Vraag voor artsen is ‘Bij welke patiënt ga je naar dit soort afwijkingen zoeken ? Het antwoord daar-op is inmiddels wel redelijk overzichtelijk. Bij mensen onder de 70 jaar met darmkanker wordt daar bv nu al op gescreend en ook bij prostaatkanker bij jonge mensen kan daarnaar gekeken worden middels een DNA analyse. Een DNA analyse is niet algemeen en niet overal beschikbaar. Maar dit zijn nu typisch de situaties waarover we binnen DUOS regelmatig spreken; ongewone kankers, ongewone familiebelasting (bv het Lynch syndroom) , ongewone leeftijd: zoek een advies in een expertisecentrum waar dit soort ziektebeelden goed bekend zijn en DNA analyse kan plaatsvinden. Zo kunnen we ook die ene patiënt met een Mismatch Repair Deficiency/ microsatellietinstabiliteit identificeren en behandelen met immunotherapie.

  Met vriendelijke groet
  DUOS Forum moderator Ilja
  namens prof. dr. Ronald de Wit, voorzitter DUOS, internist oncoloog ErasmusMC

  #13455 Reageer

  Kees van Wijngaarden
  Gast

  Geachte Prof. de Wit, erg bedankt voor uw snelle en uitgebreide reactie!

  #13579 Reageer

  Roland
  Gast

  Geachte, als ik uw verhaal lees dan vraag ik me af of dit medicijn niet ingezet kan worden bij blaaskanker. Niet spierinvasief. Er wordt weinig tot geen onderzoek gedaan naar blaaskanker in verhouding tot andere kankersoorten, echter is blaaskanker in de top 4/5 van meest voorkomende kankers…

  Ik verneem graag uw reactie, waarvoor dank

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
Reageer op: Immuuntherapie met dostarlimab
Mijn informatie:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">