Hormoontherapie bij uitgezaaide prostaatkanker

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #7728 Reageer

  Krijn
  Gast

  Ik volg op dit moment een hormoonkuur en start binnenkort met een chemokuur. Dit alles ivm uitgezaaide prostaatkanket. Ik heb echter gelezen dat minder testosteron in het lichaam (door de hormoonkuur) een hormonale disbalans kan veroorzaken waardoor de groei en verspreiding van testosteron kan bevorderen en de kanker zich sneller kan verspreiden. Wil u uw reactie hierop geven.
  Met vriendelijke groet, Krijn

  #7732 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste Krijn, de hormoonbehandeling bij prostaatkanker is al 50 jaar de hoeksteen behandeling bij prostaatkanker die bij > 90% van de patienten langere tijd aanslaat. De toevoeging van de chemotherapie verbetert dat resultaat nog verder, maar het is dus echt de combinatie die daarbij essentieel is.

  Meer over (hormoon)behandeling van prostaatkanker en studies treft u hier.https://forum.stichtingduos.nl/prostaatkanker/

  Hopende u hierbij geinformeerd te hebben, met vriendelijke groet,
  DUOS Forum moderator Ilja, namens voorzitter DUOS prof. dr. R. de Wit

  #8525 Reageer

  Jay
  Gast

  Goedemiddag,
  Bij mij ( toen 55 jaar) is in juni 2015 prostaatkanker met botuitzaaiingen geconstateerd . Psa > 3000, Gleasonscore 8 .
  Behandeling: Firmagon (degarelix) en chemo ( 6 X docetaxel).
  Psa daalde tot 1,0 is eind 2017 weer gaan oplopen tot ca.12. Toen begonnen met enzalutamide ( Firmagon gecontinueerd), psa weer gedaald tot ca. 1 , alkalische fosfatase iets verhoogd. Pijn klachten in hele skelet blijven. De bijverschijnselen zoals ernstige vermoeidheid, fysieke veranderingen t.g.v. hormonen en veranderingen in persoonlijkheid tasten mijn kwaliteit van leven dermate aan dat ik overweeg of met Firmagon of met de enzalutamide te stoppen. Ik ga dit uiteraard ook binnenkort met de Oncoloog bespreken, maar ben benieuwd naar een ” second opinion” . Welke middel zou ik beste in de kast kunnen laten liggen ?
  Met vriendelijke groet,
  Jay

  #8552 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste Jay, niet iedereen verdraagt enzalutamide goed. Je kunt overwegen eerst eens terug te gaan van 160 naar 120 mg per dag. Indien dat onvoldoende effect heeft, kun je op proef stoppen met enzalutamide en zien wat er gebeurt. Als de klachten dan verdwijnen en het PSA zou op enig moment weer gaan stijgen, is de alternatieve optie te switchen naar abiraterone met prednison. Ik zou dat echter niet aansluitend doen na stoppen met enzalutamide., want je wilt ook zien wat er gebeurt.

  Met vriendelijke groet
  DUOS Forum moderator Ilja
  Namens voorzitter prof. Ronald de Wit

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
Reageer op: Hormoontherapie bij uitgezaaide prostaatkanker
Mijn informatie:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">