Hoe kan ik mijn erfelijke prostaatkanker op tijd voorkomen?

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #7403 Reageer

  EB
  Gast

  Ik ben de jongste (1954) uit een gezin met 3 zonen. Bij mijn twee broers (1951 en 1953) is de afgelopen jaren prostaatkanker vastgesteld. Bij de één is de prostaat succesvol verwijderd, bij de ander was de tumor naar de blaas gegroeid en niet meer operabel. Hij is inmiddels overleden. Deze familiaire situatie was voor mij reden om mijn PSA regelmatig te laten controleren. In 2015 was mijn PSA-waarde nog keurig 1.6, een hele geruststelling. In 05-2017 was deze plotseling 7.1. Reden voor doorverwijzing naar een uroloog. Deze stelde een MRI-scan voor. Naast meerdere begrensde noduli (BPH) lag tegen het kapsel links een scherp begrensde afwijking met laag signaal T2, maar geen aanwijzingen voor doorbraak. Het prostaatvolume bedroeg 66 cc. Volgens de uroloog allemaal niet verontrustend. Voorgesteld werd in 01-2018 opnieuw PSA te laten prikken. Waarde bleek verhoogd naar 9.1. De uroloog stelde nieuw PSA- en MRI-onderzoek voor in 03-2018. PSA waarde was toen gestegen naar 12. De nieuwe MRI-scan gaf een prostaatvolume aan van 67 cc. Gezien veranderingen t.o.v. de vorige scan (toename hoog signaal intensiteit) en de asymmetrie geclassificeerd als PIRADS-4 werd een MRI-geleide biopsie voorgesteld. In 04-2018 werden 2 biopten genomen. Conclusie van de patholoog: geen maligniteit.
  Ondanks preventief ingenomen antibioticum kort hierna infectie gekregen met hoge koorts en ruim 4 dagen opgenomen geweest in ziekenhuis voor infuusbehandeling met antibiotica, na ontslag antibioticakuur nog 10 dagen voortgezet. PSA waarde 09-2018 gedaald naar 9.8. Voorstel uroloog: periodiek PSA bij huisarts laten controleren, bij sterke stijging PSA opnieuw biopten laten nemen. Er zijn verder geen vervolgafspraken meer gemaakt, het dossier is gesloten.
  Bij mijn beide broers bleek de gestegen PSA-waarde indertijd niet hoger dan nu bij mij het geval is. Ook de PIRADS-4 classificatie van de MRI-scan baart mij zorgen. Er zijn maar 2 MRI-geleide biopten genomen. Het voelt nu zo dat ik eerst moet wachten totdat kanker wordt vastgesteld, voordat met een behandeling kan worden gestart. Ik moet dan maar hopen dat ik er via periodieke PSA controle nog tijdig bij ben. Gelet op mijn blijkbaar verhoogd infectierisico is periodiek een ‘blinde’ echogeleide biopsie (10 biopten per keer) niet echt een aantrekkelijke optie. Ik heb daarom de volgende vragen:
  – Ik heb duidelijk een verhoogd risico op prostaatkanker. Kan ik het ontstaan van prostaatkanker voorkomen, eventueel via een preventieve ingreep?
  – Zijn er inmiddels andere betrouwbare markers die ik kan gebruiken om het ontstaan van prostaatkanker vroegtijdig op te sporen?

  #7407 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste EB , uw vragen en zorgen zijn heel invoelbaar. Twee broers met prostaatkanker doen inderdaad denken aan een genetische belasting en het langzaam stijgende PSA is natuurlijk niet weg te poetsen. Wel lijkt alle relevante onderzoek te zijn gedaan. Het advies om de huisarts te laten prikken en bij sterke stijging opnieuw te verwijzen, is echter zeker niet verdedigbaar. Het lijkt raadzaam uw huisarts te vragen om een verwijzing naar een centrum. Natuurlijk is het mogelijk dat er ook dan nog altijd niets gevonden wordt , maar regelmatige controle dient er juist toe dat als er dan iets komt dit vroegtijdig kan worden vastgesteld en behandeld. Wachten op een sterke stijging is niet logisch.

  Met vriendelijke groet
  DUOS Forum moderator namens DUOS voorzitter prof. dr. Ronald de Wit

  #8630 Reageer

  EB
  Gast

  Heel veel dank voor uw bericht d.d. 9 oktober 2018 namens DUOS voorzitter prof. dr. Ronald de Wit! Ik heb in oktober 2018 nog bij de huisarts een doorverwijzing voor een second opinion gevraagd naar een gerenommeerd kankercentrum. Aldaar werd direct, naast vaststelling PSA (nieuwe waarde 14,20), een urinetest gedaan. Deze urinemarker voorspelde een verhoogde kans (51%) op prostaatkanker. Vervolgens is een nieuwe MRI-scan gemaakt. Deze beelden zijn o.a. gebruikt voor gerichte biopten via het perineum. In tegenstelling tot de MRI-geleide biopten die in 04-2018 in het vorige ziekenhuis werden genomen heeft men nu zowel in de afwijking links (PI-RADS 2-3) als rechts (PI-RADS-4) 2 biopten afgenomen (in totaal dus 4). In het vorige ziekenhuis werden alleen 2 biopten in de afwijking rechts met classificatie PI-RADS-4 genomen. Van de afwijking links die tegen het kapsel lag en classificatie PI-RADS 2-3 had heeft men in het vorige ziekenhuis geen biopten genomen.
  In de afwijking rechts werd bij de second-opinion opnieuw geen maligniteit vastgesteld. In de afwijking links daarentegen werd in beide biopten maligniteit vastgesteld met een gleason score van 8 (4+4). Het PET/CT onderzoek (PSMA) dat vervolgens plaatsvond gaf gelukkig geen aanwijzingen voor klier of hematogene metastasen.
  Voorgestelde behandelopties: SN+ Ext radiotherapie (bestraling) met 18 maanden hormonale behandeling of radicale prostatectomie (verwijdering prostaat). Ik heb voor het laatste gekozen en heb mij onlangs laten opereren in een gespecialiseerde kliniek die gebruik maakt van Da Vinci robots. De operatie was zeer succesvol en men heeft de zenuwbanen kunnen sparen, waardoor functies (continentie en erectie) behouden blijven. Alle snijvlakken en preventief weggenomen lymfklieren bleken na pathologisch onderzoek schoon. Ik ben vijf dagen geleden ontslagen en ben volledig continent gebleven.
  Conclusies: in het eerste ziekenhuis zijn twee MRI-scans gemaakt op verschillende scan-apparaten met een interval van 6 maanden. In het tweede ziekenhuis (van de second opinion) is 8 maanden na de laatste scan een derde MRI-scan gemaakt. In alle gevallen werd de afwijking links tegen het kapsel gediagnosticeerd als BPH (goedaardig) met een PI-RADS-classificatie 2-3, terwijl hier wel degelijk sprake was van maligniteit, terwijl in de afwijking rechts met PI-RADS-4 score geen maligniteit was aangetroffen. Op internet had ik in 2017 publicaties gelezen dat een MRI-scan een zeer hoge zekerheid geeft of er iets aan de hand is of niet. Gerichte biopten moeten bij afwijkingen dan definitief vaststellen of er sprake is van maligniteit. Uit het bovengenoemde blijkt dat de MRI PI-RADS-classificatie nog te wensen overlaat. Als men in 04-2018 niet alleen rechts (PI-RADS-4) maar ook links (PI-RADS 2-3) biopten had genomen dan was de maligniteit een jaar geleden in het eerste ziekenhuis al vastgesteld. De radioloog die de derde MRI-scan beoordeelde maakte in zijn verslag melding van vermoeden van onderschatting door PI-RADS. Dit laatste pleit ervoor om bij afwijkingen met een PI-RADS classificatie van 2 of 3 ook altijd gerichte biopten te nemen.
  Uiteindelijk heeft het gehele onderzoekstraject van eerste vaststelling van verhoogde PSA (7.1) bij de huisarts tot operatie 2 jaar geduurd. Het had waarschijnlijk niet veel langer moeten duren of de tumor was door het kapsel gebroken. Ik ben daarom heel dankbaar met het advies van de moderator van DUOS om naar een gespecialiseerd centrum te gaan voor een second opinion/nader onderzoek.

  #8633 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste EB, graag gedaan!
  Voor lezers van dit Forum topic: DUOS besteedt regelmatig aandacht aan erfelijke prostaatkanker.

  * Een Forumvraag over genetisch testen bij prostaatkanker
  https://forum.stichtingduos.nl/genetisch-testen-bij-prostaatkanker/

  * Erfelijkheidsonderzoek prostaatkanker
  https://forum.stichtingduos.nl/erfelijkheidsonderzoek-prostaatkanker/

  * Genetisch risico prostaatkanker
  https://forum.stichtingduos.nl/genetisch-risico-prostaatkanker/

  Met vriendelijke groet
  DUOS Forum Moderator

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
Reageer op: Hoe kan ik mijn erfelijke prostaatkanker op tijd voorkomen?
Mijn informatie:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">