Geen bleomycine?

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • #10290 Reageer

  Harm
  Gast

  bij mij is uitgezaaide zaadbalkanker vastgesteld en mijn arts is gaan bellen met zijn collega’s welke kuur ik moest gaan krijgen nu tijdens de corona epidemie. Zij had het eerder gehad over 3 kuren BEP, maar nu is het plotseling 4 kuren EP geworden omdat ze geen bleomycine willen geven wegens mogelijke longproblemen. Ik kan dat niet overzien, maar dat rondbellen maakt op mij geen vertrouwde indruk. Wat moet ik nu doen, kunt u mij adviseren? Alvast dank voor uw spoedige reactie, Harm

  #10312 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste Harm,
  De standaard chemotherapie bij beperkt uitgezaaide zaadbalkanker (ook wel genoemd good prognosis) bestaat uit 3 kuren BEP (B =Bleomycine, E =Etposide, P=Platinum ofwel cisplatine). Deze 3 kuren kunnen veilig over 3 dagen per kuur worden toegediend. Bleomycine kan enige longschade geven, meestal heel gering en deels reversibel, soms meer ernstig. Zorg voor ook gering longfunc-tieverlies zoals bijvoorbeeld bij topsporters kan een goede reden zijn af te zien van bleomycine en dan inderdaad te kiezen voor 4EP kuren. De kans op longschade is groter bij straffe rokers en op hogere leeftijd (45+). Ook daar wordt op medische grond dus vaak gekozen voor 4EP. Ernstige, dan ook vaak tamelijk acute longschade, is bij juiste selectie van patiënten zeldzaam, <1%. Maar juist die mogelijke acute longschade kan een reden zijn om nu in Coronatijd af te zien van bleomycine omdat er misschien te weinig IC bedden zijn of omdat niet duidelijk is wat de impact is van bleomy-cinebehandeling als daar een Corona-infectie bij komt.

  Niemand heeft hier de wijsheid in pacht, in een emailronde met internationale collega’s in Europa en de US waren de meningen erg verdeeld, de een koos voor behoud van de standaard 3BEP, de ander vond nu in deze tijd 4EP veiliger. 4EP heeft echter weer het nadeel dat je dus een volledig 4e kuur nodig hebt met evenzeer belastende bijwerkingen die ook op termijn ook wel na-effecten kunnen geven (vermoeidheid, vaatschade en zenuwschade) en je bij 4 kuren dit niet meer veilig over 3 dagen per kuur kunt geven, maar de dosis dan per kuur over 5 dagen moet verdelen om gehoorschade te voorkomen. Er zijn dus ook nadelen verbonden aan het geven van een 4e kuur.

  Het grootste centrum in Nederland op het gebied van zaadbalkanker, het ErasmusMC, dat ook deel uitmaakt van de internationale overlegrondes, blijft vooralsnog bij 3BEP, maar andere grote centra in Nederland zijn overgestapt naar 4EP. Nogmaals, niemand weet het hier het beste en bovendien kunnen meningen en beleid in enkele weken ook weer worden aangepast. Het is bv denkbaar dat zodra IC capaciteit weer iets ruimte gaat bieden, iedereen weer terug gaat naar 3BEP.

  Anderzijds is juist bleomycine ook weer een geneesmiddel waarbij we (helaas) erg afhankelijk zijn geworden van productie in China en dreigt er nu internationaal een tekort aan bleomycine. Het kan dus zijn dat we de komende maanden weinig anders meer kunnen dan te kiezen voor 4EP bij good progno-sis en bij minder gunstige ziektekenmerken (poor prognosis) de B in 4BEP te vervangen door ifos-famide en dan 4 zogenaamde VIP kuren te geven (V = vepesid ofwel etoposide en de I= ifosfami-de). Bellen met collega’s is hier niet per se onervarenheid of ondeskundigheid. Juist in deze tijd met geheel nieuwe situaties en ontwikkelingen wordt bij veel kankerbehandelingen rond gebeld-of gemaild. Dat is juist te prijzen, samen weten we meer.

  Met vriendelijke groet,
  DUOS Forum moderator Ilja
  namens DUOS voorzitter prof. dr. Ronald de Wit

  #13919 Reageer

  Johan
  Gast

  Ik ben een 52 jarige vitale man (niet-roker). Stadium 1 non-seminoom (50% embryonaalcarcinoom) na verwijdering zaadbal. Echter 2 maanden later weer verhoging van de markers (nu AFP 7, HCG 130, LD 170), pet-scan toont lymfeklier invasie (1 cm bij 0.5 cm). Vanwege leeftijd is als behandelplan 4 keer EP voorgesteld ipv 3 keer BEP. Is dit inderdaad wat het eenduidige advies zou moeten zijn er kan ik me daar met een gerust hart bij neerleggen ?

  #13920 Reageer

  Prof Ronald de Wit
  Gast

  Beste Johan , gezien leeftijd en goede prognose is keuze voor 4 EP idd meest verstandig

  #13922 Reageer

  Johan
  Gast

  Dank professor de Wit voor de snelle reactie !

  #13923 Reageer

  Johan
  Gast

  Dank professor de Wit voor de snelle reactie !

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
Reageer op: Geen bleomycine?
Je informatie:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">