Duiken en bleomycine

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #13337 Reageer

  Frits
  Gast

  Goedendag Dhr. De Wit ,

  Ik kwam u onderzoek `Bleomycin and scuba diving: where is the harm? tegen op lancet oncology hierdoor werd mijn interesse getrokken, omdat ik zelf 14 jaar geleden behandeld ben met bleomycine voor teelbalkanker. Na de behandeling ben ik gelukkig helemaal genezen.

  Ik wilde een aantal jaren geleden ook gaan duiken, toen werd mij verteld dat dit niet mocht omdat ik behandeld was met bleomycine. Na lezen van het artikel op lancet werd mijn interesse opnieuw aangewakkerd en heb ik contact gezocht met een duikschool. Hier werd mij verteld dat ik eerst een duikmedische keuring moest ondergaan voordat ik ook maar een proefduik mocht maken in het zwembad.Ik heb deze keuring ondergaan, maar de keuringsarts gaf aan dat de onderzoeken die hij kon doen niet voldoende waren om mij goed te keuren om te duiken.
  Het aanvullend onderzoek is nog best uitgebreid. Dit houdt in een HR-CT-scan om het longweefsel te beoordelen, inspanningstest en een diffusiemeeting.

  En als ik deze keuring haal dan mag ik niet dieper duiken dan 18meter ook niet met verrijkte lucht (nitrox) .
  Nu las in het artikel dat dit niet uitmaakt:

  “On the basis of our recommendations, many of our previous patients have resumed scuba diving without complications. Several of these people, whom we have followed-up for 5 to 10 years, are men who dive almost daily (eg, diving instructors), use enriched air, or who dive at the maximum depth of 40 metres for recreational diving. We have never seen or heard of any late-onset BIP or fibrosis, or of barotrauma in these people. Although internet searches (including PubMed and Google) for complications associated with diving (using the keywords “scuba diving” with “medical conditions”, “pulmonary diseases”, or “barotrauma”) produced over 6000 results, none were even remotely ascribed to previous bleomycin exposure.”

  Ook sluit u af met dat een hoop artsen en duikorganisaties conservatief zijn in hun opvattingen over het duiken na behandeling met bleomycine.

  Mijn vraag aan u is dan ook: Zijn de aanvullende onderzoeken een toegevoegde waarde of is dit een conservatieve opvatting?

  Tevens werd mij verteld tijdens de keuring door de duikarts dat er de volgende uitsluitingen zijn: Het duiken met nitrox is niet toegestaan en niet dieper dan 18 meter. Omdat ik nog niet ben begonnen met duiken wil graag wat meer onderzoek doen, omdat alles wat ik hoor en lees tegenstrijdig met elkaar is.

  Als u nog meer informatie nodig heeft omtrent mijn situatie kun u contact met mij opnemen.
  Ik wil u alvast bedanken voor u tijd en moeite. Mvrgr Frits

  #13341 Reageer

  Bert
  Gast

  Even in haken op dit verhaal.
  Ik heb ook een BEP kuur gehad in verleden en ook nog andere kuren waaronder TIP.
  Op moment nog steeds in behandeling.

  In 2010 geopereerd aan de lever toen ik onder narcose werd gebracht.
  toen werd niet de volledige zuurstof toegediend.

  Waarom is dit??

  Heeft dit ook te maken met de bleomycine.

  Gr Bert

  #13343 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste Bert, we willen je graag antwoorden, maar de gegevens die je nu aanlevert zijn veel te summier, kijk eens op deze site en in het Forum of je wellicht zelf het antwoord al vindt.

  Beste Frits, we vervolgen met jouw vraag:

  Er is decennia lang zeer terughoudend geadviseerd op basis van anesthesie gegevens die in de 70er jaren al niet heel sterk waren. Wij hebben toen een opiniestuk geschreven en ook inmiddels alweer ruim 10 jaar later hebben we nooit een probleem met duiken gezien of gehoord. Als er al enige kans is op radicalen door de bleomycine dan is dat een jaar na dato toch niet meer aan de orde en de grens van 18 meter en nitrox bij iemand 14 jaar later lijkt ook weer onnodig conservatief. Voorzichtigheid is alleen van toepassing bij iemand die daadwerkelijk longschade heeft opgelopen tijdens de behandeling en doorgaans is dat dan ook gelijk merkbaar door hoesten en kortademigheid en is een behandeling aangewezen. Maar iemand die zonder klachten door de kuren heen is gekomen en normaal kan hardlopen en tegen de wind in fietsen zonder kortademig te zijn is gewoon fit om te duiken en ik zie geen meerwaarde voor al die testen. Ik had zelf laatst van een duikende patient begrepen dat de marine-artsen in Den Helder inmiddels ook hun protocol hadden aangepast , maar dat is indirect en weet ik niet rechtstreeks. Je zou daar nog eens kunnen informeren.

  Met vriendelijke groet
  DUOS Forum moderator Ilja
  Namens prof. dr. Ronald de Wit, ErasmusMC, voorzitter DUOS.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
Reageer op: Duiken en bleomycine
Mijn informatie:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">