Daalt kwaliteit van leven bij chemotherapie?

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Auteur
  Berichten
 • #2218 Reageer

  VanderH
  Gast

  Bij mij (ik ben 76) is twee jaar geleden een prostaatcarcinoom gediagnostiseerd met metastasen in thoracale- en lumbale wervels en bekken rechts. Ik ben behandeld met Zoladex implantaat en per os Bicalutamide. De PSA steeg en anti-hormoon behandeling gaf geen verlichting. Ik onderging eveneens een orchidectomie (bilateraal).
  I.v.m. loopklachten heb ik 3 weken geleden een bestraling gehad op mijn bekken van 8 Gy. Dit heeft goed gewerkt en ben volledig mobiel, gebruik geen pijnstillers. Advies van mijn arts is om te starten met chemotherapie maar ik ben bang dat de kwaliteit van mijn leven hierdoor fors zal dalen. Ik ben benieuwd naar reacties van andere prostaatkankerpatienten: hoe ervaren zij de kwaliteit van leven gedurende chemotherapie?

  #2225 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste VanderH,
  Docetaxel chemo geeft beslist niet altijd flinke bijwerkingen. In de praktijk worden regelmatig 80 plussers behandeld die gewoon 10 kuren voltooien en beslist even veel baat hadden bij de kuren (pijnverlichting door het terugdringen van de ziekte en langere tijd forse verrlaging van het PSA), en even zo veel 60 plussers die gewoon doorwerken en zelfs halve marathons blijven lopen!
  Met vriendelijke groet
  Moderator DUOS forum
  Namens DUOS bestuursleden

  #2226 Reageer

  AndrePan
  Gast

  Mijn ervaring (PK patient) is dat iedereen anders reageert op chemo, er valt in eerste instantie weinig zinnigs over te zeggen. Ik vond docetaxel te doen, maar moest wel mijn lichaam goed in acht nemen. Veel drinken, mijn haar werd dunner, ik moest nagelverharder gebruiken en vooral veel rusten. Van anderen hoor ik weer andere bijwerkingen. Maar het is een patstelling waarvoor je staat, toch?

  #2233 Reageer

  Gerda1960
  Gast

  Ik heb chemo gehad vanwege blaaskanker en ben nu vijf jaar verder en kanker- en klachtenvrij. In die tijd zelf was het doorbijten en voelde ik mij vaak ziek, zwak en misselijk en was ik van plan om te stoppen, maar achteraf gezien blij dat ik dit zo heb gedaan. Dat is mijn ervaring.

  #2806 Reageer

  Joep-uit-A
  Gast

  Ik wil graag advies en ervaringen horen over docetaxel. Ik sta voor de keuze om al dan niet docetaxel te gaan gebruiken, maar schrik van de lijst bijwerkingen: infecties, droge mond, misselijkheid, kaal worden, extreme vermoeidheid enz. Ik weet dat het middel nooit erger kan zijn dan de kwaal, en hoor ook wel dat anderen helemaal geen last hebben van bijwerkingen. Graag wil ik me vooraf orienteren op dit forum.

  #2864 Reageer

  Koos60
  Gast

  Beste Joep, ik heb nu 5 kuren docetaxel gehad, en het verloopt steeds hetzelfde: de eerste 2 dagen na de kuur merk ik niets, dan word ik moe, en ben ik een kleine week lamlendig. Dan volgen weer 2 goede weken. In dat stramien verloopt het steeds. Je moet er rekening mee hebben, maar verder vind ik het wel te doen, hoop je hiermee geholpen te hebben, groet en sterkte, Koos

  #3499 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste lezers van de forumvraag ‘Daalt kwaliteit van leven bij chemotherapie?’,

  Hierbij de patientenervaring van Johan -sinds 14 jaar gediagnosticeerd met prostaatkanker- met docetaxel chemotherapie:
  https://forum.stichtingduos.nl/docetaxel-voordelen-wegen-op-tegen-nadelen/

  Het verhaal van Johan werd 16 januari 2016 geplaatst op de site onder patienten / patientenervaringen.

  Met vriendelijke groet
  Moderator DUOS forum

  #7094 Reageer

  Loesje
  Gast

  Wat mij goed heeft geholpen tegen misselijkheid en mijn eetlust verbeterde tijdens de chemo was zelf thee zetten van kaneel en verse gember. Ik doe dat als volgt: 1 kaneelstokje en 3 cm verse gember met schil 10 minuten zachtjes koken in een halve liter water (deksel op pan). Water afgieten en bewaren. Zelfde kaneelstokje en gember nogmaals koken in halve liter water. Water aan eerste halve liter toevoegen. Gedurende de dag de liter opdrinken. Kan warm of koud, eventueel op smaak brengen met limonadesiroop, honing, citroensap of wat je maar lekker vindt.
  Gember is sowieso goed tegen misselijkheid bij chemo. Dat is aangetoond in diverse wetenschappelijke studies. Je kan gember ook vers nemen op onder de kaas op je boterham of in een gerecht, vind je dat niet lekker dan zijn er ook gemberpoeder capsules.
  Ik ben benieuwd naar andere tips en adviezen om de chemo wat dragelijker te maken

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
Reageer op: Daalt kwaliteit van leven bij chemotherapie?
Mijn informatie:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">