Chemotherapie of lutetium?

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #13665 Reageer

  Johan Janssen
  Gast

  Dag, in het interview van 23 januari 2023 van Daniella Oprea-Lager wordt gesteld dat naast andere voordelen ook: “een grote plus: de bijwerkingen van PSMA zijn veel milder dan bijvoorbeeld chemotherapie, genoemd werd. Mijn vraag is waarop is deze uitspraak gestoeld is van mevrouw? Ik vraag u dit omdat mijn oncoloog, die helemaal chemotherapie minder is hier heel anders overdenkt. En kan ik als ik niet kies voor chemo in een ziekenhuis in Nederland in aanmerking komen als ik voldoe aan de criteria voor Lutetium? Groetend Johan

  #13670 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste Johan, de meest relevante vergelijking tussen wat meer ernstige (Graad 3- 4 ) bijwerkingen door chemotherapie in vergelijking met Lutetium komt uit de Australische studie TheraP. U kunt de samenvatting zelf nalezen in het Lancet artikel.

  Grade 3–4 adverse events occurred in 32 (33%) of 98 men in the [177Lu]Lu-PSMA-617 group versus 45 (53%) of 85 men in the cabazitaxel group.

  Dus ja Lutetium geeft minder bijwerkingen, maar ze zijn er dus wel degelijk.
  Uit de studie bleek geen enkele overlevingsvoordeel van het een boven het ander. Op dit moment is in Nederland de positie (vergoede zorg) voor een Lutetium behandeling tenminste na hormonale behandelingen en na chemotherapie en dat hangt deels samen met de evidence. Immers, de data die we nu hebben, is post hormonen en tenminste post docetaxel. Ook is er schaarste aan stralenkamers in Nederland en is de levering van het isotoop tamelijk onvoorspelbaar omdat de nucleaire reactoren die medische isotopen maken (wereldwijd 4) sterk verouderd zijn en met regelmaat uitvallen. In nov/dec 2022 was er wereldwijd een acuut leveringsprobleem. De belangrijkste vraag is nu of je kiest voor een 2e serie chemo met cabazitaxel of kiest voor Lutetium, want feitelijk is daar anno 2023 het enige keuze moment. Hier zijn 2 belangrijke afwegingen te maken:
  1 Hoe avide (heet) zijn de uitzaaiingen op de PSMA Pet scan, waar zitten ze en zijn er ook uitzaaiingen die koud zijn? Koude uitzaaiingen zijn immers geen target voor Lutetium en ook uitzaaiingen in de organen, bij uitstek lever, doen het slecht op Lutetium. Dan kun je beter kiezen voor cabazitaxel, wat echt best goed te verdragen is. Ik heb met regelmaat gesprekken met mijn patiënten die na 10 kuren eigenlijk liever nog even doorgaan omdat ze het goed verdragen en hun ziekte er zo goed op reageert.
  2 Even belangrijk, zo niet belangrijker; niet welke van de twee opties, maar welke volgorde het meest effectief is. Immers beide behandelingen geven een stukje overlevingswinst, dus een patiënt die maximale kansen wil benutten, stelt vooral die vraag. En daar wringt wel de schoen, want het lijkt er inmiddels wel op dat Lutetium het beenmerg over langere tijd kan belasten en dat daarna het behandelen met cabazitaxel minder goed mogelijk is. Omgekeerd is dan niet het geval. Dus bij duidelijke wens maximale kansen is de volgorde eerst cabazitaxel en pas daarna Lutetium. Alleen bij een patiënt die bewust (na goede counseling) afziet van cabazitaxel kun je met elkaar de beslissing nemen te kiezen voor Lutetium, ook weer afhankelijk van de psma -petscan en CT scanbevindingen , bloedwaarden en conditie van een patiënt.
  En last-but-not-least, dit zijn voor iedere patiënt belangrijke beslissingen en als iemand graag een tweede mening wil horen (gebaseerd op review van de scans en alle uitslagen en bevindingen), dan kan hij gewoon daarom vragen.

  Met vriendelijke groet
  DUOS FOrum Moderator Ilja
  Namens DUOS voorzitter prof. dr. Ronald de Wit, ErasmusMC

  #13673 Reageer

  Johan Janssen
  Gast

  Dag, heel hartelijk bedankt voor de uitgebreide informatie. Daar heb ik echt iets aan. Hartelijke groet Johan

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
Reageer op: Chemotherapie of lutetium?
Mijn informatie:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">