Uitzaaiing na biopsie?

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #7802 Reageer

  Hans Jansen
  Gast

  De vraag is : Hoe groot is de kans dat er door het nemen van een biopsie er uitzaaiing ontstaat van de tumor.
  De gedachte is dat door het nemen van meerdere (12x) stukjes weefsel er een bloeding ontstaat, zeker daar bij de tumor een toename is van bloedvatennet. Hoe groot is de kans dat er tumorcellen in het haematoom komen? Als dan 6 of 7 weken later de prostaat verwijderd wordt, is dan de kans niet groot dat door resorptie van het haematoom de kanker zich d.m.v de lymfvaten zich verspreid?

  #7807 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste Hans,
  De kans daarop wordt klein geacht, is echter niet nihil. Maar een biopt is de enige manier om de diagnose zeker te stellen en een Gleason score te bepalen, wat weer een essentiele factor is in de besluitvorming over de beste behandeling. Indien wegens jongere leeftijd en T stadium op MRI een operatieindicatie al min of meer is gesteld, is het steeds meer gebruikelijk af te zien van die (volledige serie van) 12 biopten. In de nabije toekomst zullen biopten grotendeels vervangen gaan worden door moderne beeldvormingtechnieken.

  Met vriendelijke groet
  DUOS Forum moderator namens voorzitter prof. dr. Ronald de Wit

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
Reageer op: Uitzaaiing na biopsie?
Mijn informatie:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">