Behandelplan uitgezaaide prostaatkanker

 • Dit onderwerp bevat 4 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 1 week, 1 dag geleden door Leo Bossers.
5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • #14101 Reageer

  Mek
  Gast

  Bij mijn partner (62j, gezond, sportief) is onverwacht een hoge PSA gemeten (500) en biopten geven Gleason 7 (4 +3). PSMA-PET/CT scan geeft uitzaaiingen in de lymfeklieren aan 1 zijde tot de hals.

  Slecht nieuws dus.
  Hij is begonnen met hormooninjecties en er wordt voorgesteld om over 2 maanden met ARTA’ste starten.

  Wat zou uw behandel advies zijn?

  Ik vraag me af of het wachten van 2 maanden (ivm deelname aan een wetenschappelijk onderzoek) tot met ARTA’s wordt begonnen wel zo’n goed idee is. Kan dit inderdaad wachten of is het beter om snel te beginnen hiermee?

  Graag uw reactie!

  #14104 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste Mek,

  Ik denk niet dat het interval van 2 maanden verschil maakt, maar ik ben er wel mee eens dat je normaal gesproken eerder start. De ratio achter later starten ivm een studie kan ik niet plaatsen, omdat de enige studie waar ik weet van heb; de APA/ENZA short is en die is idd nog niet overal open en vereist een baseline bloedonderzoek, dus ook voor start van de hormooninjecties.

  De studie is bedoeld te onderzoeken over of kortere behandeling ( 12 maanden) even goed en minder belastend is dan doorgaan tot aan ziektetoename. Het gaat daarbij om apalutamide of enzalutamide. Het ook wel eens genoemde middel abiraterone is niet effectief bij laag volume ziekte ( zoals in geval van uw partner met alleen uitzaaiingen in de lymfeklieren buiten het bekken).

  Met vriendelijke groet
  DUOS Forum Moderator Ilja
  Namens DUOS voorzitter prof. dr. Ronald de Wit ErasmusMC

  #14153 Reageer

  Mek
  Gast

  Goedendag,
  hier een update en nieuwe vraag.
  Update:
  – second opinion van academisch ziekenhuis is anders dan van ons ziekenhuis: namelijk hormoonbehandeling Zoladex +lokaal bestralen prostaat in plaats van Zoladex plus starten met Abiraterone

  -Zoladex heeft PSA omlaag gebracht in 10 wken van ca. 490 naar 18 en testosteron naar <0,5 (ca. 0,18)
  Door deelname aan een onderzoek ( https://www.kanker.nl/trials/1349-petman—studie-prostaatkanker) weten we uit recente PET/PSMA scan dat de activiteit van de uitzaaiingen en de prostaat is afgenomen en de lymfeklieren zijn geslonken.

  Kwestie: de keuze is nu (naast de Zoladex injecties):
  – lokaal bestralen prostaat en ARTA’s nog uitstellen tot PSA weer stijgt (advies AVL) of
  – starten met Abiraterone (advies ziekenhuis) en hopen dat daardoor de prostaatkankercellen langer inactief blijven

  Mijn vraag:
  – gaan die ARTA’s (Abiraterone) nu echt nog invloed hebben als het testosteron niveau al zo laag is?
  – wat is uw advies in deze situatie?

  Groet,
  Mek

  #14157 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste Mek,

  Vervelend dat de adviezen tegenstrijdig zijn. Op zich is zowel de optie hormoontherapie (ADT) plus bestraling prostaat als de ADT plus een ARTA verdedigbaar, met vergelijkbare verbetering in over-leving ten opzichte van ADT alleen.

  Veelal wordt de keuze bepaald door de uitgebreidheid van de ziekte buiten de prostaat. Ook al is het formeel laag volume; dus bij alleen lymfeklieruitzaaiingen, kun je overwegen te kiezen voor ADT plus bestraling prostaattumor. Bij meer ziekte, bijvoorbeeld ook enkele uitzaaiingen in de bot-ten ligt de toevoeging van een ARTA meer voor de hand. Je kunt zelfs ook nog kiezen voor ADT plus ARTA plus bestraling prostaat.

  Er zijn in dit verhaal echter wel 2 essentiële kanttekeningen te plaatsen. De keuze ARTA bij laag volume ziekte is enzalutamide of apalutamide zoals ook in de APA/ENZA short studie https://stichtingduos.nl/apa-enza-short-mhspc-1e-lijn/ wordt onderzocht.

  Er is GEEN plaats voor abiraterone bij laag volume ziekte. Een posthoc analyse van STAMPEDE zie https://stichtingduos.nl/nierkanker-blaaskanker-en-prostaatkanker-highlights-asco-juni-2023/ of voer op de homepage bij de zoekfunctie in STAMPEDE, deed enkele jaren geleden wel vermoeden dar er enige activiteit was. Maar de pre-planned ( dus veel sterkere) analyse van studie PEACE1 (zie ook bovenstaande link van ASCO juni 2023) die vorig jaar werd gepresenteerd, heeft laten zien dat abiraterone NIET toevoegt.

  De tweede kanttekening is dat het met apalutamide of enzalutamide gaat om overlevingswinst en niet de PSA daling. Uiteraard daalt bij vrijwel iedereen het PSA na start ADT, maar het gaat erom hoe lang het PSA laag blijft als betere maat voor de uiteindelijke overleving. Bovendien is een PSA waarde van 16 helemaal niet zo laag 10 weken na start, dus een diepere daling door toevoeging apalutamide of enzalutamide is zeker wenselijk.

  Met vriendelijke groet
  DUOS Forum Moderator Ilja
  namens prof. dr. Ronald de Wit, internist oncoloog ErasmusMC

  #14162 Reageer

  Leo Bossers
  Gast

  Beste Mek,

  Graag reageer ik als leek en ervaringsdeskundige op je verhaal en vraagstelling.
  Mijn prostaatkanker werd gediagnosticeerd in 2012.
  Een T3-tumor zonder metastasen, maar wel met een Gleason 10. De aanvankelijke behandeling bestond uit ADT en bestraling van de primaire tumor. De ADT heb ik moeten staken na 15 maanden vanwege ernstige bijwerkingen. Pas 3 jaar later bleken lymfkliermetastasen aanwezig, later gevolgd door botmetastasen. De rest van mijn behandelingen zijn nu niet relevant voor mijn reactie. Graag wil ik wel vermelden, dat ik geen recidief carcinoom in de prostaat zelf heb gehad tot nu toe. Ik denk, dat het belangrijk is om de primaire tumor zo goed mogelijk te verwijderen en daarmee de tumorload te substantieel te verkleinen. Gezien de voorstellen van de beide ziekenhuizen is operatie geen optie. Ik zou bestraling zeker overwegen, ik heb daar geen spijt van gehad. Door de ADT is de tumor nu mooi geslonken waarschijnlijk en is dit het moment om radiotherapie te ondergaan.

  Sterkte met je keuze, vaak niet makkelijk vanwege de vele discussies rondom de juiste therapie zoals nu ook weer.

  Leo Bossers

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
Reageer op: Behandelplan uitgezaaide prostaatkanker
Je informatie:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">