4x per jaar PSA controle

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #13416 Reageer

  J.
  Gast

  In 2020 heeft mijn man de diagnose prostaatkanker, met uitzaaiingen naar de buiklymfen gekregen. In het academisch ziekenhuis werd hem medegedeeld dat hij een recht op 4x per jaar PSA waarde controle heeft. Zijn specialist in het lokale ziekenhuis wil deze termijn constant verlengen van 3 naar 4 maanden naar 6 maanden. Gezien het feit dat deze waarde voor mijn man een graadmeter is en voor mentale rust zorgt is dat voor hem niet acceptabel om af te wijken van de controle om de 3 maanden. Welk recht heeft mijn man nu ten aanzien van regelmatige controle?
  Overigens gaat het gelukkig goed met de waarde ( -<0,1).

  #13417 Reageer

  Moderator Stichting DUOS
  Sleutelbeheerder

  Beste J, dit is wel de meest wonderlijke vraag in jaren. Ik kan me voorstellen dat je als arts probeert kostbare diagnostiek ( denk aan CT en vooral PSMA-PET-scans) te beperken tot medisch noodzakelijk, maar een moeizame discussie over de frequentie van PSA meting in het bloed is niet te begrijpen.

  Misschien beoogt de uroloog juist wat rust in te bouwen opdat patienten niet telkens de week voor een nieuwe meting in de stress schieten (die patienten zijn er immers ook, die zijn blij als ik bijvoorbeeld de termijn opschuif , juist omdat ze dan ook merken dat ik “er vertrouwen in heb).

  Maar als de patient duidelijk aangeeft ,vast te willen houden aan geregelde bepaling dan moet je daar als arts zeker geen strijdpunt van maken.
  Het gaat niet om recht op een bepaling, het gaat erom dat uw man zich op zijn gemak voelt bij zijn uroloog en als dat na een goed gesprek met hoor en wederhoor niet zo blijkt te zijn, dan moet je daar als patient eventueel in overleg met uw huisarts consequenties aan verbinden. Er zijn natuurlijk ook andere urologen in uw ziekenhuis en en zijn ook andere ziekenhuizen nabij …….

  DUOS Forum moderator Ilja
  namens prof. dr. Ronald de Wit ErasmusMC.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
Reageer op: 4x per jaar PSA controle
Mijn informatie:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">